Redacció | Actualitzat el 13/12/2012 a les 10:26h

L'energia eòlica no augmenta el dèficit tarifari

Les primes a l'eòlica han estat de 1.597 milions d'euros en els primers deu mesos de l'any, segons l'Associació Empresarial Eòlica

Un aerogenerador a prop de Vilalba dels Arcs (Terra Alta) Foto: X.B.C.

Les primes a l'eòlica han estat de 1.597 milions d'euros en els primers deu mesos de l'any, segons les dades de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) que ha fet públiques al seu blog l'Associació Empresarial Eòlica. Les previsions del regulador per a l'eòlica l'any complet són de 1.937 milions, cosa que implica que a finals d'octubre se situaven en línia amb els objectius. Tot apunta que, un any més, l'eòlica no contribuirà a l'augment del dèficit de tarifa.

L'eòlica compleix els objectius . La indústria eòlica ha tingut un desenvolupament exemplar i ha complert sempre escrupolosament els objectius, com va ser el cas de la potència prevista en el Pla d'Energies Renovables (PER) 2005-2010 i passa amb les primes any a any.

No és pas culpable del dèficit de tarifa . L'energia eòlica va percebre 1.756.000 d'euros el 2011 en concepte de primes i complements, segons les dades de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE). Això representa un 12,46% menys respecte a la quantitat percebuda el 2010. I suposa que la contribució de l'eòlica a l'augment del dèficit de tarifa va ser zero el 2011 . Les primes a l'eòlica van representar el 31,2% del total percebut per les renovables i la seva producció, el ​​62% del total generat.

Cal recordar que el que engreixa el dèficit no són les primes, que són un cost més del sistema, sinó les desviacions de les previsions que cada any fa el regulador. Aquests incentius només són imputables a l'augment del dèficit de tarifa quan es produeix una desviació entre el que preveu el Govern que costin i el seu cost real.

Les primes a la eòlica estan àmpliament justificades i han complert el seu paper. Les primes no són subvencions perquè, entre altres coses, no les paga l'Estat. Són uns incentius nascuts en els anys noranta amb l'objectiu de fomentar el desenvolupament de les energies autòctones i netes (renovables), en comptes de penalitzar les més contaminants. Per això es va establir el règim especial del sector elèctric, on estaven integrades totes les tecnologies (eòlica, solar, geotèrmia, minihidràulica i biomassa, a més de la cogeneració) que es volien incentivar. Per tant, és obvi que com més electricitat es produeixi amb energies renovables –un objectiu comú a tots els països industrialitzats i molts d'emergents–, més gran serà la quantitat a abonar en forma de primes.

En el cas de l'eòlica, aquestes primes s'han quedat a l'Estat espanyol en forma de riquesa i ocupació, ja que al voltant dels parcs eòlics s'ha creat una indústria que genera valor en tota la cadena de subministrament i que és considerada modèlica a tot el món. Gràcies a un adequat sistema d'incentius, l'eòlica aporta avui més del 16% de l'electricitat a l'Estat (al novembre va ser la primera tecnologia del sistema elèctric), exporta més de 2.000 milions i evita importacions de combustibles fòssils per més de mil milions.

Primes passades, presents i futures

La necessitat d'aturar per llei el dèficit de tarifa ha accelerat el debat sobre les primes i són molts els que han fet una crida a limitar-les. Ara bé, generalment no s'especifica de quines primes s'està parlant. Si es tracta de les que reben les instal·lacions en marxa, no caldria modificar-les: les empreses van fer inversions comptant amb els incentius i modificar-ho suposaria inseguretat jurídica i l'incompliment d'Espanya amb els seus compromisos, amb el consegüent augment del risc.

Amb vistes al futur, el model d'incentius ha de tenir en compte la maduresa tecnològica de cada sector, així com la demanda elèctrica i la situació econòmica. El sector eòlic està obert a debatre quin és el sistema més adequat a partir d'ara perquè l'eòlica pugui prosseguir el desenvolupament i continuar com a part fonamental del mix energètic.

Navega per les etiquetes

dèficit tarifarienergia eòlica

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 814
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: