Redacció | Actualitzat el 05/12/2012 a les 17:54h

«Dreceres», un documental sobre la revolució integral de la CIC

El col·lectiu Inlakesh cerca el suport del microfinançament per mostrar els processos externs al capitalisme que porta a terme la Cooperativa Integral CatalanaDues joves s'han compromès a fer un documental, Dreceres, la revolució integral, sobre els processos que s'han iniciat des de fa més de dos anys a la Cooperativa Integral Catalana per articular un teixit social que cobreixi totes les necessitats bàsiques de la vida: habitatge, treball, alimentació, salut, educació, energies..., i que es dirigeixi cap a la creació de nous llenguatges, de noves formes de relacionar-se. Per tirar endavant el projecte han obert un verkami al qual tothom hi pot col·laborar des del microfinançament.

En un sistema en decadència, davant d’una crisi sistèmica, hi ha gent que, fent front a la dificultat, traça línies imaginàries, camins nous, inevitables. Traços orgànics que pretenen desdibuixar els mapes lineals, estàtics i fixos del sistema dominant.

Conscients d’aquesta realitat i esperonades per difondre-la, Inlakesh vol fer un documental sobre els processos de canvi de persones que han escollit desvincular-se del sistema capitalista i opten per d’altres maneres de relacionar-se, de viure, de consumir i d’usar el temps.

Aquest documental s’esmuny dins les vides de persones que han gosat desafiar les estructures d’aquest sistema, per dibuixar camps a través, rutes més coherents amb la realitat que vivim, conseguint endinsar-se ens els somnis i els anhels d'aquest personatges.

Segons creuen Glòria Matamala i Irene Colell, aquesta crisi va molt més enllà, i en realitat és una oportunitat per replantejar-nos la manera de fer les coses. Saben que hi ha gent que està duent a terme la seva lluita quotidiana per a crear el món en el qual volem viure i aquest documental, de fet, és la seva manera de contribuir a aquesta lluita.

Perquè, en lloc de preocupar-nos, volem auto-ocupar-nos i motivar-nos en trobar col·lectivament sortides d'emergència, rutes encara per descobrir o qualsevol drecera que ens guiï cap a una altra realitat.

En definitiva, des del nostre llenguatge –que és l’audiovisual–, volem participar en la creació de nous referents i subratllar la importància de retratar aquestes noves alternatives, encara embrionàries, però carregadíssimes de futur.

LES HISTÒRIES DEL DOCUMENTAL

Ca LaFou – La Colònia Industrial Post-Capitalista
La col·lectivització d’una antiga colònia industrial per a crear un projecte de vida i de producció sostenibles, relacionats amb la sobirania tecnològica i l’activisme creatiu.

L’Albada – Replantejar el nou model educatiu
Una iniciativa que integra diferents propostes educatives, alternatives a la convencional, per a generar un projecte d’educació viva, basat en l’acompanyament als processos de vida en la infantesa i l'adolescència.

Sistema de Salud Cooperativista – Una altra salut és possible!
Un projecte basat en l’autogestió de la salut, com alternativa al model de salut pública estatal, on es tracta la salut integral de les persones i no només les malalties.

La Torre de Pujarnol – Som Comunitat
La creació d’un projecte cooperatiu de producció alimentària artesana i ecològica, basat en l’autoocupació i l’economia local.

Tots aquests projectes i molts més, estan enxarxats en la Cooperativa Integral Catalana, el marc d'actuació des del que expliquem la nostra història.

La Cooperativa Integral Catalana (CIC) és una xarxa de projectes descentralitzats, que pretén articular un teixit social que cobreixi totes les necessitats bàsiques de la vida: habitatge, treball, alimentació, salut, educació, energies...i que es dirigeixi cap a la creació de nous llenguatges, de noves formes de relacionar-se.

Una revolució integral, que empoderi les persones i que succeeixi en paral·lel allà on s’estigui donant aquest canvi.

La cooperativa integral catalana (CiC) és un projecte amb més de 2 anys de vida i amb acció concreta al territori de Catalunya. El seu model d’actuació, replicable i multiplicable, s’està començant a estendre a nivell global.

QUI FA EL DOCUMENTAL?

Inlakesh, dues dones que vénen del món del documental, compartint sensibilitat i inquietuds. Caminen juntes per a dur terme aquest projecte de forma horitzontal i autònoma.

Glòria Matamala (1973)
Fotògrafa de formació, va estudiar a l’IEFC a Barcelona. Ha participat en varis seminaris: Taller de Documental Social amb Belkis Vega, El Documental d’Autor i la seva Fabricació amb Patricio Guzmán, així com a diverses Classes Magistrals de reconeguts directors del cine documental. Va treballar com a fotògrafa en diversos diaris i revistes. Des de fa anys treballa com a realitzadora documental, sempre de temàtica social i ambiental. Té àmplia experiència com operadora de càmera i editora. Entre els seus últims treballs destaquen: La ley del ladrillo (2007), La trata (2008), Terra de tots (2009), Bajo en Carbono (2010), Receptes (2010).

Irene Colell (1983)
Graduada en Fotografia Artística a l’escola d’art Serra i Abella de l’Hospitalet. Ha participat en el Curs de Documental per a TV de l’Observatori de Cine amb Javier Berrocal i en el Taller de Documental Social amb Belkis Vega. Ha treballat com a realitzadora en els documentals Marcando Rumba (2008) i Aquest conte no s’ha acabat (2010), premiat al festival de Cine Invisible 2011 de Bilbao. Es dedica també al món de la vídeo creació i de la fotografia documental.

Per acabar, comentar-vos que, tot seguint la mateixa línea dels projectes i alternatives que volem mostrar-vos, creem aquest documental sota llicència Creative Commons, perquè es difongui lliurement i pugui inspirar altres iniciatives transformadores.

QUÈ FARAN AMB ELS DINERS?

Amb aquesta campanya, volen cobrir l'última fase del documental: 4.500€ per a finançar la finalització del rodatge, i la fase d'edició i postproducció. Aquesta és una xifra de mínims, si superen aquesta quantitat, encara podran anar una mica més enllà.

Necessiten la col·laboració de tothom perquè aquest projecte tiri endavant i serveixi d’eina per a continuar construint, entre totes les persones, la realitat que somniem!


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: