Redacció | Actualitzat el 12/11/2012 a les 12:35h

Denúncia i memòria de la catàstrofe del Prestige

Diverses organitzacions ecologistes es van concentrar aquest diumenge a Badalona per recordar la impunitat petroliera i la marea negra de 2002

Durant l’acte s’han llençat 10 clavells blancs per cada any passat des de que va tenir lloc la catàstrofe que va provocar la marea negra l’any 2002. Foto: EeAC.

Ecologistes en Acció, Greenpeace, Voluntaris sense Fronteres, Repsol Mata, Canaris contra les prospeccions petrolieres i la Plataforma Nunca Máis de Catalunya, s’han concentrat aquest diumenge a la platja de la Barceloneta en denúncia i memòria de la catàstrofe del Prestige . Durant l’acte s’han llençat al mar 10 clavells blancs per cada any passat des que va tenir lloc la catàstrofe que va provocar la marea negra l’any 2002.

Els participants, vestits de blanc i amb pancartes on es podia llegir “Prou impunitat petroliera”, “El mar no oblida, nosaltres tampoc!”, o “Cap a un futur d’energies netes”, han volgut recordar que el naufragi d'aquest petrolier, carregat amb 77.000 tones de fuel-oil, es va produir després d'un cúmul d'errors polítics i d’una gestió més que deficient, que va conduir l’enfonsament del buc en alta mar i l’abocament de contaminants que van afectar centenars de kilòmetres de la costa atlàntica, provocant la major catàstrofe ecològica de l’Estat espanyol.

Els convocants han volgut recordar que cap dels responsables polítics de la gestió d’aquesta tragèdia no han pagat pels seus errors ni van realitzar un pla de seguiment dels impactes ambientals i socials resultants. Al capdavant del Govern que va gestionar de forma tan nefasta la crisi que es va produir s’hi trobaven entre d’altres, José María Aznar i l’actual president d’Espanya, Mariano Rajoy; així com Miguel Arias Cañete, ex-ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, càrrec que torna a ocupar en l’actualitat juntament amb les competències de Medi Ambient. Ni els polítics, ni l’armador, ni els responsables de la càrrega estan imputats en el judici que acaba de començar, just deu anys més tard. "Prova evident de les mancances en l'actual dret penal i marítim per depurar responsabilitats", afirmen els ecologistes.

Els convocants volen denunciar els alts nivells de risc existents encara avui en dia i que poden desembocar en una catàstrofe similar. Tot i que s'ha avançat en el desenvolupament d’algunes normatives de prevenció en seguritat i contaminació marítima, encara resten grans deficiències, doncs aquestes no s'apliquen, o son del tot insuficients per regular els causants estructurals principals: circulació de vaixells subestàndars, banderes de conveniència, manca de coordinació inspeccions, manca de plans de contingència, entre d’altres.

En l’acte d’aquest diumenge, les organitzacions convocants han volgut també mostrar la necessitat urgent d’un canvi de model energètic, i el seu rebuig als permisos que està concedint el Govern central per a la realització de noves prospeccions petrolieres a Catalunya i a Canàries. En concret, han remarcat que a Catalunya, les extraccions de petroli per part de Repsol ja han tingut en els darrers anys greus impactes com a conseqüència dels diversos accidents i vessaments que s’han produït a les costes de Tarragona, davant del Parc Natural del Delta de l'Ebre. "Aquests costos socials i ambientals estan darrera dels beneficis immorals d'aquesta multinacional, que només en els primers nou mesos del 2012 ha guanyat 1.796 millions d'euros de beneficis", hna informat els convocants.

Per tot això, les organitzacions exigeixen l'abandó definitiu del petroli i de totes les energies brutes, i demanen que s’impulsin polítiques d'estalvi, eficiència i energies renovables per a iniciar una transició cap a un model energètic sostenible d'acord amb les propostes del mix elèctric que les diferents organitzacions presenten des de fa anys al Govern espanyol.FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 694
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: