Redacció | Actualitzat el 27/10/2012 a les 14:08h

Les plantes oblidades, agricultura del futur

El 75% de l’energia dels aliments d’origen vegetal de la nostra dieta només prové de nou espècies, com el blat i l’arròs

Els éssers humans només ens alimentem amb 120 tipus de verdures, hortalisses, fruites i llegums de les més de 300.000 espècies vegetals que es coneixen. El 75% de l’energia dels aliments d’origen vegetal que mengem prové de nou espècies, entre les quals hi ha el blat, el blat de moro i l’arròs.

L’agricultura intensiva ha potenciat aquest tipus de cultius per sobre de la resta, però la nostra dependència de determinades espècies planteja serioses dificultats a l’hora d’alimentar el món avui en dia i en el futur. Una de les grans preocupacions és adequar els cultius al canvi de les condicions climàtiques, com l’augment de la temperatura.

L’adaptació de les plantes oblidades, espècies fins ara infrautilitzades o sense domesticar, a través de l’agricultura, poden ser clau en la millora de la nutrició de la població. A més, aquestes espècies amaguen un potencial addicional, com mecanismes d’adaptació al canvi climàtic, propietats medicinals i gens de resistència a plagues i malalties, que reduiria l’ús de pesticides.

Per parlar-ne s'ha organitzat, aquest dilluns 29 d'octubre de 2012, el debat Biodiversitat agrícola: oportunitats per a un desenvolupament sostenible, que comptarà amb la presència d'Stefano Padulosi, investigador de Biodiversity International, agència membre del consorci del Grup de Consulta en la Recerca Mundial en Agricultura (CGIAR, per les seves sigles en anglès).  

L’acte, que serà moderat per Enric I. Canela, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona, s’inclou dins el B·Debate Alimentar el món: Seguretat i sostenibilitat en la producció global d’aliments, una iniciativa de Biocat impulsada per l’Obra Social laCaixa i el CCCB (El debat es farà en italià amb servei de traducció simultània al català).

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 677
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: