Xavier Borràs | Actualitzat el 17/10/2012 a les 13:51h

Greenpeace denuncia la pesca destructiva de l'arrossegament

Un escamot de l'organització ecologista ha abordat pacíficament amb una llanxa un vaixell d'aquest tipus davant les costes de Tarragona

La llanxa de Greenpeace s'ha acostat al vaixell d'arrossegament per denunciar la pràctica destructiva que fan aquestes embarcacions al mar i als oceans. Foto: Greenpeace.

Un grup d'activistes de Greenpeace ha denunciat l'activitat destructiva del sector de l'arrossegament amb una acció pacífica contra una embarcació enfront de la costa de Tarragona. Els activistes, a bord de llanxes pneumàtiques, han demanat al patró del vaixell Xarinola , amb base al port de Tarragona, que tornés a port i cessés aquesta pràctica destructiva que genera greus impactes sobre els ecosistemes marins. Els activistes portaven pancartes amb els missatges "Arrossegament = destrucció" i "Això no és pesca sostenible".

Aquesta acció pretén posar de manifest el dany causat per tots els vaixells d'arrossegament costaners, no solament en el litoral català, sinó en tot el Mediterrani i per extensió en la resta de mars i oceans, per la qual cosa Greenpeace en demana la prohibició.

L'arrossegament costaner català solament representa el 27,72% del sector, però ocasiona greus impactes que perjudiquen a tot el sector pesquer i al mitjà marí, ja que destrueix els fons i genera nombrosos descarts. Un vaixell pot capturar més de 50 espècies diferents (moltes de les quals no són el seu objectiu) i pot arribar a retornar-ne a mar més de la meitat ja mortes o moribundes. També, exerceix una gran pressió sobre espècies sobreexplotades com el lluç o la sardina, 1 per tot això Greenpeace considera inadmissible que tant la Generalitat com el Govern espanyol continuïn protegint aquesta pesca tan destructiva i lluitant perquè la considerin pesca sostenible.

"Existeixen indicis que apunten al fet que molts motors d'aquests vaixells tenen una potència major a la permesa, la qual cosa, unida a la inexistència d'un control efectiu de les profunditats a les quals operen, 2 suposa una combinació letal per als nostres mars", ha declarat Celia Ojeda, responsable de la campanya d'Oceans de Greenpeace.Enfront de l'arrossegament, pesca artesanal sostenible

Com a solució al problema de l'arrossegament, Greenpeace demanda el suport de la pesca artesanal sostenible que a Espanya representa el 80% de les pesqueres i a Catalunya més de la meitat (52,84 %). És una pesca diària, amb una elevada selectivitat, que gairebé no genera descarts i l'impacte de la qual en el mitjà marí és baix. No obstant això, malgrat l'entramat socioeconòmic que genera, la pesca artesanal no està sent defensada a Europa ni pel Govern espanyol ni per la Generalitat, que continuen prioritzant la defensa d'arts molt més destructives.

"Greenpeace demana que, dins de les negociacions de la Política Pesquera Comuna que es duen a terme, la pesca sostenible tingui prioritat en l'accés als recursos, cosa que fins ara el Govern espanyol no ha defensat, i a més que s'exclogui d'aquesta definició la pesca que destrueix el mitjà marí i el futur de les comunitats pesqueres veritablement sostenibles", ha declarat Ojeda.

Les anteriors reformes de la Política Pesquera Comuna (PPC), revisades el 1992 i el 2002, han portat a la sobreexplotació del 77 % dels estocs pesquers europeus, 3 i han ocasionat una crisi ambiental, econòmica i social que afecta a milers de persones, ja que el seu mitjà de vida està estretament vinculat a la conservació del mar i dels oceans.

"L'oceà ens pertany a tots, els pescadors solament tenen una concessió per aprofitar els seus recursos a través de la pesca, per tant, ja que tots tenim una part de l'oceà, demanem que es gestioni de manera sostenible perquè hi hagi recursos avui i per a les generacions futures", ha conclòs Ojeda.

Notes:

1. La pesca d'arrossegament consisteix a remolcar la xarxa, amb dues portes que pesen tones i unes cadenes metàl·liques que es fixen a la part inferior de la xarxa per evitar que aquesta flote. A mesura que s'arrossega aquesta xarxa pel jaç marí per a la captura d'espècies com a gamba, lluç i llenguado es provoca la destrucció del substrat i les comunitats vegetals del fons marí, amb efectes que poden arribar a ser irreversibles.

2. Reial decret 1440/1999, de 10 de setembre, pel qual es regula l'exercici de la pesca amb arts d'arrossegament de fons en el calador nacional del Mediterrani. Aquesta llei regula l'esforç pesquer, establint una potència màxima en els motors de 500 CV i una profunditat mínima per realitzar aquesta pesca: 50 metres.

3. La sobreexplotació es produeix quan l'explotació pesquera ha excedit la capacitat d'aportació que té aquest recurs (població de peixos) sota qualsevol criteri considerat racional i sostenible.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 817
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: