Redacció | Actualitzat el 16/10/2012 a les 13:25h

Demanen suport per preservar la biodiversitat a Montserrat

Amb l'objectiu de prevenir-hi incendis forestals i augmentar la capacitat de resistència i estabilitat dels boscos amb la creació d'àrees estratègiques

El monestir de Sant Benet de Montserrat. Foto: Benedictines de Catalunya

La Diputació de Barcelona, com a coordinadora del projecte, juntament amb el Patronat de la Muntanya de Montserrat, la Fundació Catalunya Caixa, la Generalitat de Catalunya i l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat, s'ha acollit a la convocatòria del programa Life + de la Unió Europea tot presentant-hi el projecte LIFE Montserrat per fer un Pla integrat de gestió silvopastoral.

LIFE Montserrat té com a objectiu la prevenció d'incendis forestals, augmentant la capacitat de resistència i estabilitat dels boscos mitjançant la creació d'àrees estratègiques que impedeixin la propagació, facilitin l'extinció i disminueixin la intensitat i l'extensió i el risc de grans incendis forestals a la muntanya de Montserrat i el seu entorn.

El projecte comptaria amb un pressupost de 3.876.446 euros, dels quals 1.911.616 euros es demanen com a contribució de la Unió Europea i tindria una durada de quatre anys, entre juliol de 2013 i juliol de 2017. La Diputació de Barcelona té previst destinar-hi un total d'1.124.690 euros (562.345 com a aportació de la UE).

L'àmbit geogràfic del projecte comprèn una superfície aproximada de 42.500 hectàrees predominantment forestals (64%) al voltant de la muntanya de Montserrat. Inclou els municipis del Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses, Viladecavalls, Castellfollit del Boix i Rajadell.

Una part important de l'àmbit del projecte està inclosa en la Xarxa Natura 2000 i és una zona que ha patit grans incendis forestals a causa de l'acumulació de càrrega de combustible, el canvi climàtic i la desaparició dels cultius o altres usos forestals tradicionals.

D'altra banda, LIFE Montserrat també pretén contribuir a la conservació i millora de la biodiversitat amb hàbitats i espècies d'alt valor de conservació incloses en les Directives Aus i Hàbitats. En particular, es busca contribuir a la conservació de 16 espècies amenaçades i millorar l'hàbitat de 121 espècies protegides per la legislació internacional, nacional o regional.

Per assolir aquests objectius, el projecte posarà en pràctica, avaluarà i farà difusió d'un Pla integrat de gestió silvopastoral que inclourà un pla de maneig de pastoreig i un pla de restauració forestal que abasta unes 3.000 ha com a instruments que fomenten la multifuncionalitat i els serveis de l'ecosistema. Entre les accions principals hi ha treballs forestals, la potenciació de l'associació de propietaris forestals (fins a 160 socis), la creació d'una associació de ramaders, contractes de custòdia, posada en marxa de ramats de vacum (fins a 300 caps de bestiar) per a gestió forestal i monitoratge.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 550
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: