Redacció | Actualitzat el 09/10/2012 a les 10:37h

Poda brutal a Maó

Els plàtans dels passeig portuari han estat mutilats quan encara eren plens de fulles

La brutal poda a què s'ha sotmès els plàtans del port de Maó pot afectar-los molt negativament. Foto: GOB.

Tal com denuncia el GOB Menorca , els abusos per mala gestió que pateixen els arbres urbans de Menorca han viscut un nou i destacat episodi en el port de Maó. Els plàtans que acompanyen el passeig portuari han estat brutalment podats, abans que els arbres entressin en la letargia hivernal.

Les podes d'arbres ornamentals només són acceptables quan hi ha causes justificades de força major. Per exemple, quan hi ha perill de caiguda de branques trencades o debilitades, quan el creixement invadeix la zona de pas de vehicles o persones, quan hi ha sortida de retrets no desitjables o casos similars.

Però a Maó està molt estès el costum dels jardiners municipals de podar els arbres ornamentals com si fóssin fruiters que han de concentrar la fruita en poques branques. La gran majoria de podes que es realitzen a l'àmbit urbà són totalment prescindibles. És una despesa pública evitable, que a més repercuteix negativament en l'estètica de la ciutat.

El cas actual dels arbres del port de Maó és especialment escandalós. S'han podat els arbres abans d'entrar en repòs, amb la qual cosa la pèrdua de sàvia serà molt elevada. I com que s'han tallat branques de gran diàmetre, el cicatritzat és molt difícil. Aquests arbres quedaran exposats a l'entrada massiva de malalties.

En haver eliminat totalment la capçada, la pèrdua estètica és considerable (durant l'hivern els arbres semblaran simples estaques). En arribar la primavera, cada exemplar haurà de desenvolupar petites branques secundàries, que acaben oferint una imatge de munyó. En definitiva, uns elements que podrien ornamentar el passeig apareixeran mutilats sense cap necessitat.

Sembla clar que estem enfora de la sensibilitat que mostren altres zones europees, on les ciutats llueixen un arbrat que pràcticament no ha conegut la motoserra. Una cultura molt més respectuosa (i intel·ligent de cara al patrimoni públic) que tant es pot trobar a zones nòrdiques com a d'altres terres mediterrànies. Seria bo un reciclatge en aquest sentit del personal que decideix i gestiona els arbres urbans de Menorca.

Tot indica que l'acció del port de Maó s'ha duit a terme per evitar-se les labors de neteja derivada de la pèrdua de fulles. De fet, com es pot veure a les fotografies, les branques que s'han tallat tenien encara totes les fulles enganxades. Qui actua així oblida que estan gestionant organismes vius que tenen un cicle vital que cal respectar.

Quan s'observa l'actuació perpetrada, queda el dubte de saber si qui ho ha fet eren jardiners o si es tractava d'una iniciativa de llenyataires.

Navega per les etiquetes

GOBMenorcaMaóportpodaplatanersplàtans

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 786
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: