Xavier Borràs | Actualitzat el 07/10/2012 a les 11:40h

Les abelles fan mel blava a Alsàcia

Un dipòsit a cel obert de residus alimentaris i unes xocolatines blaves de M&M podrien ser a l'origen d'aquesta batzegada

André Frieh i la seva mel de colors estranys. Foto: DNA.

Aquest estiu, els apicultors alsacians han viscut una batzegada molt desagradable. Han collit en els seus ruscs mel blava. La raó: un dipòsit de residus alimentaris on les abelles havien pres l'hàbit de libar-hi, deixant de banda els camps de flors de sempre.
 
El blau és un color bonic. Però no pas per a la  mel. La mel collida aquest estiu per una dotzena d'apicultors dels entorns de Ribeauvillé, a l'Alt Roine, tenia un color inesperat. Mentre que per a d'altres, la mel era de color verd o bru, la descoberta d'aquests estranys colors va desencadenar una gran interrogació a la regió. Quin factor podia causar una característica com aquesta fins ara mai no observada? Els interessats, entre els quals el president dels apicultors de l'Alt Roine, André Frieh, van fer una investigació i no van trigar a descobrir la causa d'aquest fenomen pertorbador.

El fet és que a principis d'aquest any, tres camperols de la regió havien creat, per compte d'Agrivalor Énergie, una planta de metanització. En altres paraules, una estructura que produeix biogàs, energia i fertilitzant natural a partir de residus de la indústria alimentària. Entre els residus exposats en un dipòsit a cel obert hi havia uness xocolatines acolorides prou conegudes, les píndoles M&M produïdes a Alsàcia per l'empresa Mars. Llurs colors idèntics als de la mel van desentranyar el misteri.

Les abelles, simplement, havien trobat aquest mannà alimentari més pràctic que els camps plens de flors on libaven abans... Alertat pels apicultors, Philippe Meinrad, un dels tres directius d'Agrivalor Énergie de Ribeauvillé ha explicat, segons  Dernières nouvelles d'Alsace (DNA): "Vam constatar la situació al mateix temps que ells: els subproductes més o menys ensucrats atreien les abelles afamades. Ho vam resoldre immediatament. D'ara endavant, aquestes restes de dolços passen directament pel passadís cobert i es tracten en el procés. Avui dia, ja no estan en contacte amb les abelles".

Des d'aleshores els insectes van tornar als seus camps habituals per produir la mel de nou  "a l'antiga". No obstant això, els apicultors ara plantegen la qüestió de la indemnització pel perjudici sofert: "Tot el que ve de l'abella no és dolent. Els ruscs s'han comportat bé. El color no afecta el gust però fa la nostra mel invendible", assenyala André Frieh. "No en podem dir mel, d'això, són sucres, sota una forma que desconeixem. Jo no sóc químic, només sóc apicultor. Ara, l'anàlisi ens dirà exactament el que és", va comentar.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 776
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: