Redacció | Actualitzat el 14/09/2012 a les 10:00h

Vilanova guanya el premi Sebastià Juan Arbó amb una obra ecologista

Amb "L'ull blau de Sibèria" l'autor vol denunciar la biopirateria que els interessos globals fan sobre les grans reserves d’espais naturals del planeta

Santiago Vilanova, a l'esquerra, i el regidor Joan B. Forcadell, durant l'acte de proclamació del premi.

El periodista ecologista Santiago Vilanova, amb l’obra L’ull blau de Sibèria , ha estat el guanyador del 27è Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó, que convoca l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. El jurat del premi -format per Joan Baptista Forcadell (regidor de Mitjans de Comunicació), Eduardo Sánchez (activista cultural) i els escriptors ebrencs, també ecologistes,  Andreu Carranza i Xavier Garcia, a més de Miquel Reverté- va fer públic el nom del guanyador aquest dilluns, 10 de setembre, en un acte que va comptar amb la presència del guardonat.

L’ull blau de Siberia, de Santiago Vilanova

Es tracta d’una novel·la d’intriga científica, ambientada a la regió de la Siberia Oriental, i que situa la seva trama al voltant del control de les espècies endèmiques del llac Baikal, la reserva d'aigua dolça més important del món. La intriga argumental de la novel·la està motivada per una operació il·legal per traslladar un crustaci microscòpic del llac siberià cap als grans llacs americans per tal de descontaminar-los.

En l’argument, hi intervenen un personatge català i un empresari del sector del medi ambient que està instrumentalitzat per màfies russes i per interessos americans per fer aquesta operació. Darrera d’aquesta història s’amaga el crit ecologista de l’autor per denunciar “la biopirateria que s’està perpetrant per part de grans interessos globals sobre les grans reserves d’espais naturals del planeta i, sobretot, del llac Baikal”, en paraules del propi autor. Per a Santiago Vilanova, “hem perdut la cultura de l’aigua, i hem convertit aquest recurs viu amb un instrument mercantil”.  

Al mateix temps, L’ull blau de Sibèria presenta uns trets comuns amb la novel·la Terres de l’Ebre , de Sebastià Juan Arbó. Santiago Vilanova hi veu paral·lelismes en la defensa de l’aigua viva i de les espècies autòctones, així com en l’arrelament dels homes al seu paisatge.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 563
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: