Redacció | Actualitzat el 03/09/2012 a les 16:33h

Campanya per evitar l’abandó de tortugues a Barcelona

La Fundació FAADA, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, engega una campanya perquè la gent no llenci les tortugues als estanys de la ciutat

La campanya té per objectiu informar la ciutadania de l'alta mortalitat de les tortugues abandonades als estanys urbans. Foto: FAADA.

La Fundació FAADA , amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, engega una campanya perquè la gent no llenci les tortugues als estanys de la ciutat. La campanya, que durarà 2 mesos, consisteix en la col·locació d'una illeta -que simula les illetes decoratives dels aquaris venuts per a tortugues- i rotarà per 4 parcs de la ciutat amb l’eslògan " Això no és un aquari per a tortugues ". Els parcs on es podrà veure l'illeta són: Diagonal Mar (3/9-17/9), Parc de la Ciutadella (17/9-1/0), Turó Parc (1/10-15/10) i Piscines i Esports (15/10-29/10).

Així mateix, a 20 parcs de Barcelona s’hi col·locaran lones publicitàries amb el missatge " El 95% de les tortugues que s’abandonen als parcs acaben morint ".

La campanya té per objectiu informar la ciutadania de l'alta mortalitat de les tortugues abandonades als estanys urbans i de dissuadir la compra d'aquests animals a aquells que tenen previst d'adquirir una tortuga sense atenir-se a totes les conseqüències de la seva tinença.

El perquè d'aquesta campanya: massa tortugues abandonades

La Fundació FAADA alerta dels nombrosos abandonaments d'aquests animals, donat el seu baix preu i la poca reflexió dels seus propietaris respecte les responsabilitats de la seva adquisició.

Les tortugues venudes a botigues d’animals i similars poden créixer fins a 30 centímetres de longitud, pesar 2 kilograms i viure uns 30 anys. Així mateix, aquests animals tenen unes necessitats bàsiques d’espai, entorn natural i accés a la llum solar que difícilment es poden satisfer en un entorn urbà.

Alta mortalitat entre tortugues abandonades

Entre d’altres, un dels problemes més greus que comporta l'abandonament de les tortugues, és la seva alta mortalitat: moren de malalties que ningú pot tractar; atacades per altres animals; xuclades per desguassos o aixafades per vehicles o eines quan es produeixen tasques de manteniment als estanys.

També hi ha alguns particulars que, preocupats pel benestar d'aquests animals, en recuperen nombrosos exemplars dels estanys i els ofereixen les cures veterinàries que necessiten.

L’abandonament de tortugues és tan massiu, que els centres que rescaten i acullen aquests tipus d’animals es troben col·lapsats i freqüentment, als animals que es retiren dels parcs i estanys urbans se’ls practica l’eutanàsia.

A més, les tortugues exòtiques suposen una greu amenaça per a la fauna i la flora autòctones quan són alliberades a la natura ja que competeixen amb les espècies autòctones per sobreviure, i en poden arribar a provocar l’extinció.

El comerç de tortugues

Cada any s’importen a l'Estat espanyol mig milió de tortugues per a ser venudes com a mascotes. A causa de les condicions de captura, criança, transport i emmagatzematge, es calcula que només 1 de cada 10 animals exòtics amb què es comercia arriba viu al punt de venda. Així mateix, un recent estudi publicat a la revista científica The Biologist revela que el 75% dels rèptils venuts a particulars acaben morint durant el seu primer any de tinença.

COMENTARIS

+0
-0
I que fem si no?
Anònim, 22/02/2013 a les 20:59
I si no les podem deixar a cap lloc, les matem nosaltres mateixos?

En realitat el 100% dels animals mor, i dels humans també.

Salut

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: