Xavier Borràs | Actualitzat el 30/08/2012 a les 12:59h

Dos óssos empresonats a Arties

Associacions animalistes i ecologistes han aplegat més de 21.000 firmes en pocs dies per demanar-ne el trasllat a un santuari a l'Ajuntament i al Consell d'Aran

Un dels óssos empresonats a Arties. Foto: Web.

Dos óssos bruns, una femella i un mascle (Mimo i Aran) porten anys reclosos en condicions indignes dins d'un petit tancat situat en un pàrquing al poble d'Arties, a la Vall d'Aran. L'any 2007 el mascle compartia la gàbia amb un ós del seu mateix sexe però aquest últim va morir. Al marge de l'ètica i presumptament de la legalitat, l'Ajuntament d'Arties (Naut Aran) va aconseguir el 2011 una óssa femella per substituir el mascle mort.

Segons la Llei 31/2003 de conservació de la fauna silvestre als parcs zoològics, qualsevol establiment de caràcter permanent que exhibeixi animals silvestres i es trobi obert al públic, ha de disposar d'una llicència de zoo. No obstant això, a causa d'un problema d'interpretació de les competències transferides a aquesta comarca, cap ens públic es responsabilitza de complir aquesta Llei, i aquesta instal · lació es troba en estat d'il · legalitat.

Així mateix cal destacar que l'ós bru dels Pirineus forma part d'un programa europeu, el LIFE, que vetlla per la seva recuperació a la zona.

Les entitats FAADA , DEPANA i Infozoos demanen a l'Alcalde de l'Ajuntament d'Arties (Naut Aran) i als responsables del Consell d'Aran i de la Generalitat de Catalunya el tancament immediat d'aquesta instal·lació i el trasllat urgent dels óssos a un santuari i han iniciat una campanya de recollida de signatures a change.org que ja n'ha aplegat més de 21.000.

En la carta que s'envia als responsables insitucionals, s'hi pot llegir:

He estat informat que a la localitat d'Artíes es manté a dos óssos en un petit recinte d'un pàrquing públic en condicions absolutament indignes.
Em sorprèn que a Catalunya puguin mantenir animals salvatges en captivitat en semblants condicions. Animals que, a més, pertanyen a una espècie molt amenaçada, l'ós bru, que avui és un emblema de la Vall d'Aran, i el seu ambaixador internacional per al turisme naturalista i rural.
Espero que com a mostra de respecte cap al medi ambient i la seva fauna, i a la legislació vigent, tanquin aquest recinte i reubiquin els animals en un santuari on puguin viure la resta dels seus dies amb dignitat. 

Notícies relacionades

COMENTARIS

+1
-2
Óssos
Anònim, 04/09/2012 a les 13:40
Hem estat a la Vall d'Aran aquest agost. És de domini públic que hi ha Óssos a la Vall d'Aran i alguns al Pallars.
Hi ha una casa de l'Os que es pot visitar, però es clar no pots veure óssos en llibertat.
La millor manera de sensibilitzar els nens, no és veure óssos en gàbies!!
M'alegra molt saber que un col.lectiu de 21.000 persones han signat aquest document... Si la Vall d'Aran vol tenir un Centre d'Interpretació amb algun ós, que destini un espai ample i digne per tenir-los!!!
No serà perquè no tenen espai!
+1
-1
Llibertat
Alfons, 20/09/2012 a les 08:57
Amics Aranesos: Aixo de les gabies es propi d'altres països,ens agradaria que aquests dos ossos no estiguesin com ara,no es poden reintroduir...? feu una reserva amb mes espai i que siguin reproductors de futurs animals lliures,els podeu cedir etc.
Aviam si quan tornem a la Vall ja no teniu aquesta vergonya.

Gracies
+0
-0
Change
Anònim, 19/11/2014 a les 15:28
Podrieu posar l'enllaç a la petició de Change.org, si us plau?
Facilitaria les signatures.
+0
-0
L'enllaç hi és!
Redacció, 20/11/2014 a les 10:39
L'enllaç hi ha estat sempre, a la darrera ratlla del quart paràgraf en color verd.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 563
Agenda
No hi ha cap acte previst a l'agenda
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: