Redacció | Actualitzat el 28/08/2012 a les 13:01h

Reclamen una gestió responsable de l'aigua davant la minva dels pantans

Ecologistes en Acció insisteix que s'incompleix el Pla de sequeres de Catalunya amb la baixa producció de la dessalinitzadora del Prat

L'embassament de Graus, al terme municipal de Lladorre. Foto: X.B.C.

Davant les altes temperatures, les reduïdes precipitacions i la demanda imparable d'aigua per a l'agricultura intensiva i el turisme, Ecologistes en Acció reclama al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient una gestió responsable de l'aigua que garanteixi la seva disponibilitat per a la població.

Els embassaments amb usos consumptius han reduït les seves reserves en un 1,7% situant-se en el 55,5% de la seva capacitat màxima. Les altes temperatures, l'escassetat de precipitacions i els desembassaments per al reg han produït aquest descens, especialment a l'Ebre, on l'aigua embassada està al 46% de la seva capacitat, i al Duero, que té els seus embassaments al 37% del seu capacitat total. En relació al volum embassat global se situa en un 50,78% de la seva capacitat, un 2% menys que la mitjana dels 10 anys anteriors i un 16% menys que l'any passat.

En aquest context nombrosos municipis de Catalunya, Cantàbria, Castella-la Manxa i Castella i Lleó han adoptat mesures per atenuar els problemes de proveïment d'aigua. Precisament, Ecologistes en Acció de Catalunya va reclamar el passat 20 d'agost l'aprovació urgent d'un Pla de gestió de sequeres que contingui la demanda i fixi el tant per cent de producció de les dessalinitzadores. Com que s'ha reduït el volum d'aigua embassada al Llobregat i al Ter, que ja està per sota del 70%, i no s'ha incrementat la producció d'aigua dessalinitzada (funcionen només 2 línies al Prat, en comptes de les 5 que caldria), s'està incomplint el Pla de sequeres de Catalunya.

Si bé el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient no considera que estiguem en una situació d'emergència, si cal planificar amb suficient antelació la gestió de l'aigua davant la manca de precipitacions. En els mesos estivals és, precisament, quan més aigua es consumeix per al regadiu i per al turisme la qual cosa suposa una seriosa amenaça per a la conservació dels ecosistemes hídrics i per a la garantia de l'abastament d'aigua potable a les poblacions. Cal que el Ministeri actuï amb previsió i, tal com exigeix ​​la Llei d'aigües, primer l'abastament urbà sobre la resta d'usos productius. D'aquesta manera es pot evitar episodis com en la sequera de 1990 a 1995 quan moltes poblacions van aplicar restriccions al mateix temps que els cultius de regadiu.

Per tot això, Ecologistes en Acció sol·licita que es redueixin durant aquesta mateixa temporada, i per tant de manera immediata, les aportacions d'aigua al regadiu. Així mateix, i en el cas que bé la tardor o bé la primavera, siguin secs, es restringeixin substancialment aquestes aportacions, ja que no cal oblidar que pot estar emprant per regar una aigua que a mitjà termini es pugui necessitar per consum humà .

Notícies relacionades

COMENTARIS

+1
-0
Beneïda ignorància
Marc, 29/08/2012 a les 11:11
Com es pot dir que s'està incomplint el Pla de Gestió de Sequeres si al mateix temps es demana la seva aprovació? Si no està aprovat no es pot incomplir. I demanen al Ministerio que s'aporti menys aigua per al regadiu, quan són les comunitats de regants les que realment manen a l'Ebre, per exemple???

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 817
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: