Redacció | Actualitzat el 28/08/2012 a les 12:52h

Alliberen el primer poll d'esplugabous a Menorca

El Centre de Recuperació del GOB ha iniciat una campanya d'apadrinament

El Centre de Recuperació del GOB a Menorca ha alliberat el primer poll d'esplugabous de la seva història. L’esdeveniment va ser tot un èxit gràcies a l’excel·lent forma física de l’exemplar que va sobrevolar al grup de  persones presents durant una bona estona. L’anècdota la va marcar la presència espontània d’un milà reial Milvus milvus al provocar en l’esplugabous una reacció d’instint de supervivència.

L’ocell es va  refugiar de forma espectacular en la vegetació, tot fent un picat. Val a dir que els milans no solen atacar els esplugabous, però la reacció d’aquest animal criat en captivitat va ser sorprenent i positiva per la manca d’experiència davant un perill potencial. Quan el milà va desaparèixer l’esplugabous tornà a alçar el vol.

L’esplugabous Bubulcus ibis és un ocell de la família dels agrons,   emparentada amb les cigonyes. Se’l pot veure als camps de pastures entre el bestiar o fins i tot damunt l'esquena de les vaques. S’alimenta de manera oportunista dels insectes i petits animalons que els herbívors espanten mentre s’alimenten. També s’han adaptat al progrés humà al utilitzar el mateix sistema de caça però seguint a la maquinària agrícola quan llaura o sega.
 
De costums gregàries, a Menorca hi hiverna des de fa només una vintena d’anys, i sols des de sis anys enrere cria de manera regular. Va començar l’any 2006 amb una petita colònia d’una vintena de parelles que l’any següent ja s’havia duplicat. Solen pondre de dos a cinc ous. Resulta habitual que entre els polls hi hagi disputes per l’aliment, sobretot si aquest no abunda o la pollada és massa nombrosa. Aleshores els polls més grossos ataquen de manera agressiva i continuada als seus germans més menuts fins que, en els casos més extrems, els fan caure del niu plens de ferides o morts. Aquest fenomen no és rar en algunes espècies d’ocells i s’anomena cainisme. 

Cada any arriba al Centre de Recuperació algun d’aquest polls víctima del cainisme en estat molt dèbil i amb ferides infestades de virons, fet que dificulta molt la seva recuperació, però aquest no ha estat el cas de l’exemplar alliberat.

El Centre de Recuperació necessita d'ajut per seguir fent la seva feina. Segueix en marxa la campanya d'apadrinament .

Instant en què és alliberat l'esplugabous. Foto: GOB Menorca.

COMENTARIS

+2
-0
uff !!
Anònim, 29/08/2012 a les 13:01
...com passi com a l'Emporda, ke ara hi ha una plaga de Esplugabous i competeixen amb tots els repinyaires...son autentikes makines de destruccio !!

....a l'Emporda son una plaga...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 786
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: