Redacció | Actualitzat el 23/08/2012 a les 17:12h

Troben peixos altament radioactivats a Fukushima

Mesuren fins a 25.800 becquerels de cesi per quilo

Els peixos escorpí trobats a la zona de Fukushima present nivells de radioactivitat altament tòxics.

El nivell rècord de radioactivitat detectat en els peixos —del tipus del peix escorpí (de la mateixa espècie que l'escórpora)— pescats al llarg de la central accidentada de Fukushima podria afectar la represa, des del dia 1 d'agost, de la venda de pops d'aquesta regió en el gran mercat a l'engròs de peix i fruits de mar de Tsukiji, a Tòkio.

L'operador del complex nuclear, Tokyo Electric Power Co (Tepco) va anunciar aquest dimarts que els peixos escorpí a  l'oceà Pacífic, a la zona circular al voltant de 20 quilòmetres de la central nuclear, tancada a tota activitat humana, presentaven un nivell de 25.800 becquerels (Bq) de cesi per quilo. Aquesta quantitat (258 vegades superior a la fixada per les autoritats nipones), és la més elevada des que s'efectuen mesuraments en el peixos i els mol·luscs d'ençà de l'accident nuclear de l'11 de març de 2011.

Segons Tepco, l'absorció de 200 grams d'aquest peix comportaria un nivell de radioactivitat de 0,08 milisiverts (mSv) per al cos humà. A Europa, el límit anual admès és d'1 mSv per any. El rècord de radioactivitat precedent (18.700 becquerels de cesi per quilo) va ser descobert en peixos de ribera al departament de Fukushima.

Els peixos escorpí (Pterois volitans) contaminats van ser pescats el dia 1 d'agost a un quilòmetre al llarg del riu Ohta en el decurs dels tests mensuals de radioactivitat que mena l'empresa elèctrica. Aquests tipus de peixos està prohibit de vendre'ls des que hi va haver l'accident al complex atòmic. Com que viuen en les profunditats és possible, avancen els experts, que en el fons del mar hi hagi llocs de concentració de la radioactivitat. Tepco compta testar els crancs de mar i les gambes per detectar l'origen d'aquesta contaminació.

Fa deu dies, investigadors japonesos ja van establir que que les anomalies observades en les papallones de la regió de la central estaven versemblantment lligades, també, a la radioactivitat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: