Redacció | Actualitzat el 23/08/2012 a les 14:42h

Tanquem les Nuclears demana que s'aturin Cofrents i Garoña

Junt amb la Coordinadora Estatal AntiNuclear consideren que la decisió de tancar el reactor nuclear belga Doel-3 referma la seva postura

La central nuclear de Doel, a Bèlgica.

Tanquem les Nuclears-100% Renovables (TLN-100%EER) i la Coordinadora Estatal AntiNuclear (CEAN) demanen que s'aturi el funcionament de les centrals nuclears de Garoña i Cofrents i es realitzin amb urgència els mateixos tipus de proves que s'han aplicat a la central nuclear belga Doel-3.

El dia 16 de juliol, l'Agència Federal de Control Nuclear belga (FANC, segons les seves sigles en flamenc), tal com va publicar EcoDiari , comunicava en roda de premsa la decisió de tancar el reactor nuclear Doel-3 per la detecció de problemes de degradació del vas. Aquesta decisió es va fer saber després d'una reunió amb responsables de les agències de regulació nuclear de diversos països, entre els quals hi havia representants del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) de l'Estat espanyol.

El motiu d'aquesta convocatòria era que els problemes detectats podien ser deguts a una degradació en l'aliatge metàl·lic del vas, i que aquest problema podria repetir-se en tots els casos d'atuells fabricades per la companyia holandesa Rotterdam Droogdok Maatschappij, que va tancar el 1983.

Es tracta d'un problema estructural, que pot afectar 22 reactors nuclears actualment en funcionament . Entre els reactors que disposen d'atuells d'aquest fabricant es troben les centrals nuclears de Garoña (Espanya) i Cofrents (País Valencià).

En declaracions concedides el dissabte 18 al diari belga DeMorgen , el director de l'FANC, Willy De Roovere, considerava que calia procedir a inspeccions en tots els països on hi ha reactors amb atuells fabricades per la Rotterdam Droogdok Maatschappij.

En el reactor de Doel-3 s'han detectat més de 8000 fissures, per això la FANC ha informat l'Agència Internacional d'Energia Atòmica que classifica els fets a aquest reactor nuclear com un succés de nivell 1 en l'escala INES, però més enllà de la classificació del descobert la Ceán considera que el veritable problema rau en el procediment de detecció.

Segons sembla la inspecció del vas del reactor Doel-3 es va dur a terme mitjançant un nou tipus d'equip de detecció ultrasònica que no s'havia aplicat abans, i en unes zones del vas que no eren sotmeses a inspecció de manera rutinària. El que explicaria que el fenomen estigués tan estès.

En relació amb totes aquestes informacions, TLN-100%EER i la CEAN manifesten:
  1. Creiem que és una irresponsabilitat que els representants del CSN assistents a la reunió a Brussel·les, encara no hagin informat directament dels resultats de la reunió i de la informació que ha estat posada en el seu coneixement.
  2. Creiem que és una negligència que, donada la gravetat de les dades disponibles, el ple del CSN no s'hagi reunit per decidir i informar sobre les mesures a aplicar en el cas de Garoña i Cofrents, les centrals que poden estar afectades potencialment pel mateix problema.
  3. Des TLN-100%EER i la CEAN, i sobre la base de la informació de què disposem, demanem al CSN i al govern que, com a mesura de precaució, procedeixin a ordenar l'aturada immediata de les centrals nuclears de Garoña i Cofrents, i que determinin amb urgència un procediment per aplicar a les atuells de les dues centrals les proves tècniques realitzades a la central de Doel-3. Informar en el termini més breu possible dels resultats de les mateixes.
  4. Des TLN-100%EER i la CEAN, considerem que els fets a la nuclear de Doel - 3, i la transparència informativa, independència de criteri, i visió del problema manifestada per l'agència reguladora belga FANC, contrasta vivament amb l'actitud històrica mantinguda des el CSN.
  5. Finalment, des TLN-100%EER i la CEAN considerem que aquests fets reafirmen la nostra postura de demanar un calendari de tancament ordenat i urgent de les centrals nuclears en funcionament, començant per la central de Garoña, a la qual els esdeveniments de Doel- 3, afegeixen un nou argument a una relació ja aclaparadora de motius per al seu tancament immediat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: