Xavier Borràs | Actualitzat el 18/08/2012 a les 14:22h

Bèlgica demana que es tanquin les nuclears de Cofrents i Garoña

Contenen el mateix tipus de vas del reactor que al complex belga de Doel, on s'ha descobert importants fissures

La central nuclear de Cofrents.

El director general de l'Agència Federal de Control Nuclear belga ( AFCN ), Willy De Roovere, s'ha mostrat aquest dissabte a favor del tancament "permanent" dels vint reactors nuclears a tot el món el vas del reactor dels quals ha estat construït pel mateix fabricant holandès, Rotterdam Droogdok Maatschappij, si es descobreixen fissures serioses tal com s'han detectat en el tercer reactor de la central belga de Doel, al nord del país, i com ocorre a les centrals nuclears de Cofrents i Garoña, a l'Estat espanyol.

Tanquem Cofrents denuncia que s'ha reduït la vigilància sobre les soldadures del vas del reactor de Cofrents, justament les mateixes on han aparegut les esquerdes a la central de Doel. La direcció de la central ha realitzat un canvi, emparant-se en càlculs probabilístics, les seves normes de funcionament, pel que ha reduït les inspeccions d'aquestes soldadures. Concretament, s'ha passat d'haver de realitzar una inspecció volumètrica del 100% de la totalitat de les soldadures del vas del reactor cada 10 anys, a deixar de revisar les soldadures circumferencials, ja inspeccionar les soldadures axials "el raonablement possible".

Per la seva banda, Greenpeace ja ha advertit diverses vegades dels problemes d'esquerdes a les penetracions del vas de la central nuclear de Garoña i el progressiu agreujament del generalitzat problema d'esquerdament múltiple que pateixen ja un 70% d'aquests tubs del vas, posen en evidència el fracàs de les mesures adoptades per el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i Nuclenor davant aquest problema, que afecta la seguretat de la central.

L'argumentació que estan manifestant les empreses nuclears i l'administració autonòmica que aquí no pot passar el que va passar en Doel-3, perquè a Cofrents o a Garoña la pressió de treball de la central és menor, per als ecologistes no és més que una fal·làcia. La causa de la corrosió que ha produït les esquerdes és, a més dels defectes de fabricació, sobretot la radiació neutrònica, concretament la seva intensitat i el seu temps d'exposició, i Cofrents té una potència superior a Doel-3, i porta funcionant dos anys més, mentre que Garoña és 11 anys més vella, encara que la potència és menor.

També val la pena recordar que en l'historial de Cofrents ja es compta amb l'aparició de fissures per corrosió en altres parts de la central, com en els accionadors hidràulics de les barres de control, que van haver de ser canviats en la seva totalitat, i realitzar les corresponents soldadures dues vegades, per no quedar bé a la primera. I, també, que ja durant la construcció de la central va haver un escàndol per la falsificació en les proves de qualitat de les soldadures que van desembocar en l'acomiadament del supervisor que ho va denunciar. 

Le centrals han de tancar si s'hi troben fissures serioses

"Aquestes centrals han de tancar de manera permanent si trobem fissures serioses. Esperem que tots aquests països duguin a terme inspeccions, especialment si descobrim que també hi ha fissures en Tihange", ha explicat De Roovere en una entrevista publicada aquest dissabte al diari De Morgen.

De Roovere, que aquest dijous va informar experts nuclears de diversos països, inclòs Espanya, sobre els problemes detectats en Doel III, va posar en dubte la continuïtat del reactor belga a partir del 31 de setembre per les fissures descobertes 8000 de dos centímetres - al vas del reactor, que romandrà tancat fins llavors per concloure les anàlisis tècniques definitius.

D'Roovere reconèixer aquesta setmana que serà "molt difícil" provar la seguretat total del reactor després de recordar que mai abans s'ha canviat un vas d'un reactor nuclear enlloc del món i va confirmar que a Bèlgica revisarà la seguretat de tots els reactors sense excepció.

L'agència nuclear belga considera en tot cas que la reparació del vas és "gairebé impossible" i no seria l'opció adequada pels riscos de radiació i pel risc de provocar més fissures en les parets del vas.

Els errors detectats en Doel III, a priori atribuïts a una fallada de fabricació del vas, van ser descoberts en el marc d'una inspecció de seguretat rutinària a la central, que van portar al seu tancament provisional a principis de juny.

Problemes també a Tihange

De Roovere ha reconegut al diari De Morgen que estaria "sorprès" si no es detecten problemes similars a Doel III en el segon reactor de la central belga de Tihange, les inspeccions es duran ara a terme. "Hi ha més del 50% de probabilitats que trobem errors de fabricació similars", ha admès, encara que fins a "mitjans de setembre" no es coneixeran els resultats dels controls.

Encara que les primeres proves en Doel III apunten a una fallada de fabricació al vas, el director de l'agència nuclear belga no descarta que les fissures detectades puguin ser un problema de qualitat de l'acer emprat en la seva fabricació, cosa que podria donar lloc " a un problema a nivell mundial "perquè afectaria tots els reactors de la mateixa generació que Doel i Tihange, és a dir, al voltant de 350 del total de 450 que hi ha a tot el món.
De Roovere ha reconegut que el tancament de dos reactors a Bèlgica provocaria problemes de subministrament elèctric al país a l'hivern, ja que es perdria una producció d'uns 2.000 megawatts.

La Comissió Europea espera que els diferents països realitzin inspeccions en els seus reactors i ha promès "extreure les lliçons" arran dels problemes detectats en Doel III. En aquest sentit, aposta perquè la legislació europea i nacional que cobreix aspectes com la qualitat dels materials de les centrals nuclears i les normes sobre la protecció dels empleats de les mateixes "han de ser revisades i controlades per les autoritats i els reguladors nacionals ".COMENTARIS

+0
-0
NUCLEARS NO!!!!
Anònim, 18/08/2012 a les 19:35
Sempre ens quedarà Europa! INDEPENDENCIA!!!!
+0
-0
gracies Europa
Anònim, 19/08/2012 a les 08:05

INDEPENDENCIA PP.CC.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: