EbreInfo.cat | Actualitzat el 17/07/2012 a les 11:33h

La PDE vol que la Unió Europea intervingui el pla de conca de l'Ebre

Els antitransvasistes preparen una queixa formal que es presentarà a Europa amb les signatures contra el pla de conca que s'estan recollint aquest estiu

Manolo Tomàs, portaveu de la PDE. Foto: Anna Ferràs/ACN.

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) sol·licitarà aquest mes de juliol a la Comissió de Peticions de la Unió Europa que participi en el l'elaboració del nou pla de conca de l'Ebre que es troba en exposició pública. Mentre els antitransvasistes i el Govern preparen al·legacions, la plataforma demana a Europa que intervingui de forma extraordinària per la desconfiança que tenen amb la CHE i el govern espanyol. Aquest estiu, la plataforma recull signatures que es presentaran també a la Unió Europa al setembre junt amb una queixa formal.

Els antransvasistes han celebrat la dotzena piraguada per reivindicar que el cabal mínim fixat per la CHE posa en risc el Delta de l'Ebre i el tram final del riu. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) sol·licitarà aquest mes de juliol la intervenció de la Unió Europa en l'elaboració del pla de conca de l'Ebre amb una demanda a la Comissió de Peticions. Malgrat que Europa no sol actuar fins que les lleis estan aprovades i en vigor, la PDE demana aquesta intervenció extraordinària per la desconfiança que tenen amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i el govern espanyol.

"Tenim sospites molt fonamentades que en la tramitació del Pla Hidrològic de l'Ebre les al·legacions no serviran per a res perquè ho estan dient el ministre i el president de la CHE", ha assegurat Manolo Tomàs, portaveu de la PDE. La Plataforma fa aquesta petició per recomanació directa d'Europa i amb l'argument que "el pla de conca ja està elaborat sense tenir en compte diferents directrius europees".

"El que intentem és que no hi hagi un fet consumat, que la intervenció europea arribi abans que estigui elaborada la llei o per preparar les condicions per si es fa quan estigui aprovat el pla de conca", ha explicat Tomàs. Segons el portaveu de la PDE, totes les accions es fan basades en el calendari que ha marcat el mateix ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete: "aprovar el pla hidrològic de la Conca de l'Ebre l'any 2012, el Pacte Nacional de l'Aigua per a l'any 2013 i el Pla Hidrològic Nacional solidari i la interconnexió de xarxes per a l'any 2014". "Ens creiem aquest calendari i estem actuant en funció a ell", ha apuntat Tomàs.

La PDE demana que en l'elaboració del pla de conca es tinguin en compte els interessos i la situació del tram final del riu i el delta de l'Ebre. "Això és el que s'està obviant i ignorant en l'esborrany que tenim", ha dit el portaveu de la plataforma. La correcció del cabal mínim que garanteixi la salut del tram final del riu és el que es demana a la Unió Europea.

Volen sumar

Una de les novetats que destaquen des de la PDE és que podran comptar amb un important suport del món científic que anunciaran més endavant. A diferència que fa una dècada, també compten amb el suport del Govern català. Està previst que en les properes setmanes es reuneixin representants del PDE i del Govern per compartir la feina que s'està fent en l'elaboració de les al·legacions. "Sabem que el Govern s'ha posicionat d'una manera molt clara i ens interessa que les institucions ebrenques facin alguna cosa", ha apuntat Tomàs.

Amb tot però, la PDE centra el seu interès en aconseguir el màxim suport tècnic, jurídic i sobretot social i han demanat al representants polítics del territori que siguin cautelosos en les seves relacions i contactes amb la CHE. "Que diguin que sembla que hi ha bona predisposició de la CHE en atendre les peticions de les Terres de l'Ebre és mentida, i que la CHE digui que està en contra dels transvasaments és mentida", ha apuntat Tomàs.

El portaveu de la PDE ha agraït als representants polítics ebrencs que "assumeixin la seva responsabilitat en la defensa del territori" però ha demanat "evitin confondre la població". "Els transvasaments s'estan construint, el govern central no té cap intenció de modificar el cabal mediambiental del tram final del riu, i la voluntat política expressada pel govern espanyol és el transvasament de l'Ebre amb el model Consorci d'Aigües de Tarragona", ha sentenciat.

Nova piraguada

La PDE ha celebrat la dotzena piraguada en Defensa de l'Ebre que manté després de moltes edicions un gran volum de participació, enguany, de nou, més de 200 persones. El problema de les algues i la poca quantitat d'aigua que arriba al tram final de riu han estat els principals entrebancs amb què s'han trobat els participants.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 738
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: