Redacció | Actualitzat el 09/07/2012 a les 16:09h

Garoña: un risc intolerable per al medi ambient i la salut dels catalans

Ho denuncia Tanquel les Nuclears, que considera que les distàncies són insignificants si les comparem amb la dispersió a la qual pot arribar la radiació

Greenpeave va enlairar un globus per demanar el tancament immediat de la nuclear de Garoña.

Tanquem Les Nuclears denuncia que la revocació de l'ordre del Ministeri d'Indústria per la que s'ordena el tancament de la central nuclear de Santa Maria de Garoña suposa un risc intolerable per al medi ambient i la salut de la població de Catalunya.

La distància màxima entre el punt més allunyat de Catalunya i la central nuclear de Garoña és de 530 quilòmetres (Cap de Creus), l'Area Metropolitana i les comarques de Barcelona estan més properes (460 quilòmetres), les comarques de Tarragona estan a un màxim de 396 quilòmetres, i les terres de Lleida s'hi troben a una distància d'entre 330 i 380 quilòmetres.

Aquestes distàncies poden semblar grans, però esdevenen insignificants si les comparem amb la dispersió a la que pot arribar la radiació en el cas d'una catàstrofe de nivell màxim . El que significa que Garoña, aparentment tan lluny de Catalunya, ens toca ben a prop.

Però no es tracta tan sols la dispersió de la radiació en una situació extrema, dispersió a la que la central nuclear de Fukushima, germana bessona de Garoña, ha afegit una nova dimensió, es tracta també de la radiació present en els productes (aliments i objectes) que circulin a partir de les zones afectades, i es tracta, sobre tot, dels perills que en un allargament del funcionament de Garoña representa, encara que descartem la pitjor situació.

I és que, tenint en compte que portaveus dels interessos de les empreses nuclears comencen a fer circular el “rumor sonda” de que Garoña podria arribar als 80 anys de funcionament, les implicacions són encara més greus.

Primer, pel volum de residus d'alta radiació generats, que en el cas de Garoña podrien superar fàcilment les 600 tones, amb un increment del problema que suposa la seva custòdia en condicions segures.

En segon lloc, per l'increment de l'enverinament de l'entorn que provoca el funcionament “normal” d'una central nuclear. Enverinament que augmenta a mesura que s'allarga el temps de funcionament, degut als seus components defectuosos.

També per la multiplicació de incidents de seguretat d'una central que mostra greus símptomes de degradació en tots els mecanismes. Sense arribar al màxim accident, la degradació dels components explica que entre febrer i maig de l'any 2011, Garoña tingués una mitjana de dos successos nuclears al mes.

I, especialment, perquè l'allargament del funcionament de Garoña crea un greu precedent, que ens il·lustra en el que passarà amb les tres centrals nuclears que encara funcionen a Catalunya.

Des de Tanquem Les Nuclears proposarem a la ciutadania en general, al teixit associatiu de Catalunya, i al conjunt de les forces polítiques, que ens coordinem en una campanya unitària per a que el Govern, i els interessos nuclears que aquest Govern defensa amb la decisió d'allargar el funcionament de Garoña, siguin conscients de que actuen en contra de l'opinió i el sentiment de la majoria de la societat.

Des de Tanquem Les Nuclears fem també una crida a les forces polítiques, que ostenten la representació de la societat catalana, per a que facin servir els mecanismes legals necessaris per a donar via al rebuig a aquesta decisió irracional.

Com a part de la Coordinadora Estatal Anti Nuclear (CEAN), Tanquem Les Nuclears treballarà conjuntament per a que aquesta reacció social es desenvolupi al conjunt de l'Estat, ja que el risc intolerable que suposa Garoña ens amenaça a totes i a tots. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: