Redacció | Actualitzat el 07/07/2012 a les 10:02h

Denuncien la degradació de la Zona Volcànica de la Garrotxa

SI i Alternativa Verda demanen la restauració i sanejament del Bosc de Tosca i l'accés públic i científic al volcà la Garrinada

Entrada al Parc de Pedra Tosca. Foto: Wamito/Wikimedia.

El diputat de SI, Toni Strubell, i el portaveu d'Els Verds-Alternativa Verda, l'olotí Santi Vilanova, han fet una roda de premsa aquest divendres a Olot per denunciar la greu degradació de la gestió i del finançament del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) deguda a una Llei d'Espais Naturals de l'any 1985 "obsoleta" i a les recents retallades pressupostàries que afecten tots els espais protegits de la comarca.

Una mostra d'aquesta greu situació financera es, segons van dir, la disminució enguany del 55% dels pressupost del Consorci de l'Alta Garrotxa, que la deixa pràcticament desprotegida. Fa dos anys que el Parc Natural manté un pressupost zero per inversions.

SI i Alternativa Verda han explicat la situació de degradació i barraquisme incontrolat que pateix el Bosc de Tosca , al Parc de Pedra Tosca, en el terme municipal d'Olot, que pertany al Parc Natural i que té la màxima protecció i valoració paisatgística del POUM i del Pla Especial del PNZVG. Un cas semblant és el del volcà la Garrinada, amb tres cons volcànics, un dels més singulars de la zona. Té prohibit l'accés públic, havent sofert greus i descontrolades actuacions per part de la propietat. El triomfalisme del Departament d'Agricultura i la seva direcció general de Medi Natural i Biodiversitat, manifestat en el recent congrés internacional de vulcanologia (Volcandpark), contrasten amb una realitat que pot acabar afectant les futures homologacions internacionals relacionades amb la qualitat del parc (Xarxa Europea 2.000; Carta Europea de Turisme Sostenible i Conveni Europeu del Paisatge).

També, s'ha abordat l'estancament de dos projectes relacionats amb el vulcanisme: un nou Museu dels Volcans, aturat des que els anys noranta l'associació Una Sola Terra -que presideix Vilanova- el va reivindicar, i el Museu del Paisatge, ambdues promeses electorals del PSC i de CiU. Solidaritat i Alternativa Verda volen saber quan i com es pensen finançar aquestes instal·lacions culturals i científiques.

El proper 20 de juliol la Junta Rectora del PNZVG celebrarà una reunió i es demanarà un compromís a tots els membres científics sobre aquesta greu situació.

COMENTARIS

+4
-0
Pitjo esta l'alta Garrotxa.
Anònim, 07/07/2012 a les 19:38
Tot això es ta molt be, de queixar-se, pero el consorci de l'alta garrotxa, a pagat els plats trencats de tots els altres, i mireu com l'han deixat.

Un consorci que era un referent per a altres espais naturals de tot Catalunya, tant per la seva directora i el cos tècnic, com per les tasques que realitzaven, com per la vigilància que es duia a terme a la zona per garantir la seguretat i el respecta per el medi.

Eran pioners, feien les coses amb seny, i va i se'ls carreguen.......

Quant resulta que hi han altres consorcis que realitzen funcions nefastes i em moltes irregularitats, aquests no els toquen..

Una vergonya tot plegat.

Algu ho tenia que dir !

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 684
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: