Redacció | Actualitzat el 05/07/2012 a les 17:27h

Catalunya podria decidir sobre el tancament nuclear

El Parlament aprova una esmena d'Esquerra perquè el Govern de la Generalitat pugui inspeccionar i decidir sobre el tancament de les centrals nuclears al final de la seva vida útil

La central nuclear de Vandellòs II. Foto: Montserrat Escayola.

L’esmena presentada pel diputat d’ERC, Marc Sanglas, a una moció sobre política energètica permetrà que sigui la Generalitat qui pugui inspeccionar i decidir sobre el tancament de les centrals nuclears al final de la seva vida útil. L’esmena ha estat aprovada amb els vots a favor d’ERC, PSC, CiU, i  ICV-EUiA.
 
Sanglas, que ha celebrat l’aprovació de l’esmena, ha defensat la via alemanya d’abandonament de l’energia nuclear amb l’horitzó 2022 i la seva aposta decidida per les energies alternatives. Alemanya ha tancat 8 reactors nuclears i la resta es tancaran abans del 2022. Sanglas ha explicat que cal una aposta decidida del Govern de la Generalitat per les energies renovables.

El text literal de l'esmena és el següent:

«El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a reclamar de l’Estat la competència en matèria d’energia nuclear tal com preveu l’Estatut d’autonomia de Catalunya en el seu article 133 quan contempla que ambdues administracions, de forma compartida, s’encarregaran de  “La regulació de les activitats de producció, emmagatzematge i transport d'energia, l'atorgament de les autoritzacions de les instal.lacions que transcorrin íntegrament pel territori de Catalunya i l'exercici de les activitats d'inspecció i control de totes les instal.lacions existents a Catalunya” i que, per tant, el Govern de la Generalitat pugui inspeccionar i decidir sobre el tancament de les centrals nuclears al final de la seva vida útil.»

L’anunci del Ministerio de Industria de la revocació de l’ordre anterior que dictava com a data de tancament de la central de nuclear de Garoña (Burgos) del 6 de juny del 2013 posa encara més de manifest la importància de l’esmena aprovada i la rellevància de la capacitat de decisió de la Generalitat en aquest aspecte.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 713
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: