Redacció | Actualitzat el 02/07/2012 a les 13:18h

El 3 de juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses

La bossa de plàstic està considerada com el símbol emblemàtic de la cultura d’un sol ús, del malbaratament i la demostració d’un consum abusiu i innecessari

Enguany se celebrarà el 3 de Juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses. Ja fa dos anys que la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, junt amb ajuntaments, gremis, entitats, empreses de tot Catalunya i en el context de la campanya Catalunya lliure de bosses, van declarar el 3 de juliol Dia Català Lliure Bosses de Plàstic.

Durant dos anys ha estat una actuació a nivell català i volen fer èmfasi que una iniciativa que va néixer a Catalunya estigui tenint un ressò internacional; s'hi uneixen zones de tot el món: Dubai, Indonèsia, Filippines, Tanzània, Sud-àfrica, Cuba, Itàlia, França, Illes Balears, Galícia, Andalusia, Madrid, etc. I, per tant, enguany es pot dir que el 3 de Juliol, ja és el Dia Internacional Lliure de Bosses.

A Catalunya, es realitzaran desenes d'actuacions al voltant del 3 de Juliol: a Barcelona, Girona,  L'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Sant Boi, Molins de Rei, Sant Hilari Sacalm, Gavà, Castellbisbal, Tiana, Sant Cugat del Vallès, Pallejà, el Masnou, Tortosa, Cornellà del Llobregat, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Sarrià de Ter, etc, etc.
Un dia, per tant, de celebració, reflexió i intercanvi d’experiències internacionals.

Quins són els  arguments per a un món lliure de bosses?
 • La bossa de plàstic està considerada com el símbol emblemàtic de la cultura d’un sol ús, del malbaratament i la demostració d’un consum abusiu i innecessari.
 • Són inqüestionables els impactes ambientals associats a l’excessiu consum de  bosses d’un sol ús, ja que comporta un consum innecessari de recursos limitats, com són, per exemple, el petroli o l’energia utilitzada actualment per fabricar-les i/o distribuir-les.
 • Moltes bosses s’abandonen, afecten la fauna i embruten el nostre entorn i medi natural.
 • Avui dia, la difusió de la problemàtica del consum de bosses va directament dirigida al consum de bosses fabricades en polietilè d’alta densitat (HDPE).
Tot i així, no ens hem de centrar només en el plàstic i no proposar la substitució del plàstic com a solució: igualment comportaria el consum de recursos no renovables i una contaminació en el cas que es consumís la mateixa quantitat de bosses oxodegradables, de paper, biocompostables, etc.

Les quantitats parlen per si soles
 • A Catalunya, es consumeixen 36 milions de bosses de plàstic cada setmana (ARC, 2009).
 • A l’Estat espanyol, es consumeixen a l’any una mitjana de 238 bosses de plàstic per persona.
 • A tot el planeta, s’estima que hi ha un consum de 500 milers de milions de bosses de plàstic.

El 3 de juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses, se celebra:
 • Per valorar els esforços que han fet molts sectors per reduir la bossa de plàstic
 • Per reduir de forma efectiva el consum de bosses d’un sol ús.
 • Per un consum responsable, on la funció principal de l’envàs –el transport de la compra– sigui amb sistemes de llarga durada o reutilitzables;
 • Perquè els governs ordenin normatives i mesures de fiscalitat ambiental per fer possible la reducció efectiva de les bosses, i actuacions de sensibilització i comunicació ambiental, i no depenguin de la voluntat del sector comercial i dels consumidors.
 • Perquè s’apliquin mesures dissuasives del consum de bosses com la incorporació del seu cost ambiental.
 • Perquè la ciutadania, els ajuntaments, les entitats socials i el sector comercial apostin per aquest canvi cultural i ambiental, i demanin als seus governs, administracions, sector comercial... que apostin per aquestes mesures de prevenció de la contaminació i de residus.

Per celebrar el Dia Internacional Lliure de Bosses la Fundació ens convida a participar en una actuació de sensibilització que consisteix en una recollida lúdica de residus (bosses, envasos, papers...) abandonats a la platja i un taller de reciclatge artístic amb alguns dels elements recollits.

Quan: diumenge 1 de juliol a les 12.00h
On: platja de la Barceloneta (Barcelona)
Punt de trobada al Centre de la Platja (porxos sota el Passeig Marítim davant de l'Hospital del Mar)

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-1
plàstics
Anònim, 02/07/2012 a les 23:33
Sols es dona importància a les bosses de plàstic. No parlen de la quantitat d'envasos i retractilats que superen en nombre les bosses en qualsevol gran superficie. Suposo que deu ser per interessos i per això no se'n parla.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 677
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: