Redacció | Actualitzat el 26/06/2012 a les 13:18h

Esquerra denuncia l'Eurovegas a la CE

El diputat republicà Marc Sanglas denuncia a la CE que el projecte de Sheldon Adelson podria vulnerar normatives europees sobre protecció d'aus i hàbitats naturals, paisatge i tabac

El diputat Marc Sanglas i el tècnic del grup parlamentari encarregat de temes de medi ambient i política territorial, Marc Suàrez, després de presentar a Brussel·les la denúncia contra l'Eurovegas.

El diputat d’ERC, Marc Sanglas, ha registrat davant la Comissió Europea un seguit de preguntes per tal de concloure si la proposta del macro-complex d’oci que es pretén instal·lar al Delta del Llobregat s’adequa a les normatives europees. Les preguntes s’emmarquen en el compliment de les normatives europees sobre protecció d'aus i hàbitats naturals, paisatge o tabac i es fan en funció de les informacions publicades, i davant la manca de transparència per part del Govern de la Generalitat en la negociació que està duent a terme amb l’empresa Las Vegas Sands.
 
En concret els republicans pregunten si aquesta macroinstal·lació és compatible amb la Directiva d’Aus, ja que una part l’espai del Delta del Llobregat i el Parc Agrari del Llobregat es troba inclosa dins la ZEPA (Zona Especial de Protecció d’Aus), una zona que ERC havia demanat d’ampliar i que el Govern de la Generalitat va rebutjar. Sanglas ha explicat que ‘l'espai del Delta del Llobregat s'està preservant des de fa molts anys, hi ha molta sensibilitat per protegir el segon espai humit del país i amb la pressió urbanística de l'entorn metropolità és més important que mai’.
 
Igualment es podria estar vulnerant la Directiva d’Hàbitats que estableix la necessitat de protegir certs espais naturals per a fer possibles la cria de certes espècies naturals, cal recordar que la Comissió Europea va autoritzar la desviació del curs del riu Llobregat amb el compromís per part del Govern espanyol de protegir l’habitat del Delta.
 
Tampoc no queda clar que aquest macro-complex respecti la Directiva Marc de l’Aigua, ja que el consum necessari per al complex seria l’equivalent al consum d’una ciutat de 130.000 habitants (tant com Viladecans i el Prat de Llobregat junts), tenint en compte que es troba en una zona on els aqüífers, segons dades de l’ACA , no estan a un bon nivell, i això podria considerar que atempta contra el principi de sostenibilitat.  ERC alerta Brussel•les que ‘experts en gestió de l'aigua han estimat que Eurovegas necessitarà un abastiment d'aigua d'uns 5 hm3 anuals, és a dir, uns 5.000 milions de litres d'aigua per any, el mateix volum que necessiten els municipis de Viladecans i El Prat de Llobregat plegats per abastir el consum domèstic de la seva població, de prop de 130.000 habitants’. El projecte de Las Vegas Sands Corporation pot violar ‘els objectius de la directiva 2000/60/CEE’ sobre l'aigua i els seus ‘articles 1 i 4b’, que preveuen que se'n faci ‘un ús sostenible i racional’,  a més pot ser una amenaça pels aqüífers.
 
En les quatre preguntes parlamentàries, Esquerra informa la Comissió Europea que ‘els terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat tenen, teòricament, l'objectiu de preservar i promoure els usos agrícoles i el seu entorn natural i paisatgístic’ i que ‘la legislació catalana, concretament la llei 8/2005 de protecció, gestió i ordenació del paisatge garanteix la protecció del paisatge a Catalunya i el reconeix jurídicament’. ERC denuncia que ‘la superfície que ocuparia Eurovegas representaria un 27% de la superfície actual d'aquest parc’ i demana a Brussel•les si això ‘s'ajusta o no a les directrius i recomanacions del Conveni Europeu del Paisatge, signat a Florència l'any 2000’.
 
Sanglas ha denunciat també davant l'executiu comunitari que ‘els complexes hotelers i lúdics de Las Vegas Sands Corporation es caracteritzen per permetre fumar en els seus recintes’ i que ‘el Govern de la Generalitat, en plena negociació, ha afirmat que flexibilitzarà la llei que ho prohibeix’. ERC entén que això pot violar les ‘directrius i recomanacions de la Comissió Europea del 30 de juny del 2009, en què s'insta els Estats membres a adoptar lleis per protegir els ciutadans de l'exposició del fum del tabac en espais públics tancats’. Aquesta vulneració de la norma va  en detriment, i afectaria directament, tant els visitants com els propis treballadors del complex.

COMENTARIS

+1
-2
ERC te algun eurodiputat?
Anònim, 26/06/2012 a les 20:27
Jo crec que no.
Per tant tot això es fum i aquesta gent no ens representen
+0
-0
Un patatal com a competencia.
Cartanya, 27/06/2012 a les 10:27
Cada dia ho tinc mes segur: L Eurovegas el farant a Barcelona. vau veure el patatal que oferien per instal.lar- lo a Madrid. No hi ha a Madrid uns terrenys més pròxims a la civilització que aquells?. No se si és bo o dolenta l'eurovegas a Barcelona, però el que si tinc clar és que tindrem més emigració, de manera que un cop més el català quedarà diluït una mica més, una mica ma que és del que es tracta, per això ofereixen patatals , perquè no tinguin dubtes aquests senyors, d'on ha d'instal · lar-se,

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: