Xavier Borràs | Actualitzat el 17/06/2012 a les 12:11h

Farhaus: cases passives des de Castellterçol

Farhaus és un nou concepte que desenvolupa la construcció d'edificacions passives amb fusta. Aquest nou concepte de casa ecològica de fusta, arrela en la tradició de cinc generacions de fusters-ebenistes al voltant de Fargas Artesania de la Fusta, una empresa familiar dedicada plenament a l’ebenisteria i a la fusteria des de 1882, fincada a Castellterçol (Moianès).


La Casa Passiva Farhaus AF1

La casa passiva és una edificació que és pràcticament autònoma quant a les seves necessitats de climatització i usabilitat. És un edifici molt ben aïllat, pràcticament hermètic, que s’escalfa principalment gràcies a les aportacions solars i metabòliques dels seus habitants i a la utilització d’aparells domèstics. En cap cas, una casa passiva pot sobrepassar un consum de 15kwh/m2a per a calefacció/refrigeració. Un altre avantatge.

Ho hem pogut comprovar fa uns dies en la visita que vam fer a la casa de "mostra" —l'anomenada Casa Passiva Farhaus AF1—, que de fet és el nou habitatge d'Albert Fargas, la seva dona i la petita filla de tots dos que aviat vindrà al món. Ens sorprèn, només d'entrar-hi, el silenci; després, a mesura que visitem tots els racons de la casa, d'uns 90 m2 per a cada una de les dues plantes, les sensacions agradables van en augment: els colors càlids, però no estridents de les parets de fusta, conformades a partir d'avets FSC fets venir expressament d'Alemanya; el terra de llates de roure; les canonades i cables tots amagats, però de fàcil visibilitat en cas de necessitat…, i, especialment, el comfort que proporciona des de temps immemorials un material tan noble com la fusta. Evidentment, tots els materials, com per exemple els aïllaments naturals de fibra de fusta i cel·lulosa de paper, són lliures de tòxics i certificats.Es tracta de construccions molt ràpides de bastir, amb materials naturals i amb un consum energètic amb climatitatzació molt i molt baix: 15kw/hm2a només amb la pròpia construcció el consum es redueix entre un 80 i 90 % respecte una construcció convencional.

El resultat de construir un edifici passiu és disposar d’un impressionant sistema que no només permet estalviar fins al 85/95% dels costos de climatització, sinó que també proporciona un confort i una qualitat d’aire interior immillorable per a les persones. Totes les dades reals a nivell de consums energètics definitius de la Casa Passiva Farhaus AF1 seran publicades després d'un any d'utilització de l'habitatge, per tal que totes aquestes puguin ser verificades de forma no solament teòrica sinó també pràctica. Com a mostra, enguany, durant el mes de febrer, en què a Casttelterçol es va arribar a temperatures de -10°C, la despesa comptable va ser de 50 euros, quan en les cases convencionals va passar dels 400 euros.
 
Què és una casa passiva?

En general s’entén per casa passiva una edificació que és pràcticament autònoma quant a les seves necessitats de climatització i usabilitat. És un edifici molt ben aïllat, pràcticament hermètic, que s’escalfa principalment gràcies a les aportacions solars i metabòliques dels seus habitants i a la utilització d’aparells domèstics. En cap cas, una casa passiva pot sobrepassar un consum de 15kwh/m2a per a calefacció/refrigeració.

Perquè un edifici sigui considerat passiu ha de complir amb una sèrie de requisits:
  • Orientació adequada (al sud a les zones fredes i al nord a les zones càlides) i la corresponent consideració de les ombres exteriors i interiors que poden afectar la incidència de la llum solar.
  • Utilització d’aïllaments compactes i de bona qualitat. Sens dubte els materials constructius de les cases passives també han de complir un seguit de requisits: les parets, els sostres, els tancaments, etc., d’alta qualitat són indispensables, perquè l’objectiu és construir edificis en els quals la pèrdua de calor sigui la menor possible. L'estanqueïtat de l'aire ha de ser eficaç en un paràmetre de n50<0.6 h-l.
  • Finestres i tancaments energèticament eficients.
La casa passiva ha de tenir una renovació d'aire constant fet que aporta un entorn encara més saludable, intercanviant l'aire exterior amb l'interior per tal de perdre el mínim de temperatura interior; aquesta renovació d'aire sempre pot comptar amb l'ajuda d'un pou canadenc o bé de plaques solars, sempre depenent del càlcul energètic de l'edifici.
Utilització d’electrodomèstics de baix consum (neveres, congeladors, llums, etc.).

La Casa Passiva Farhaus AF1, a tocar del taller de la família Fargas, a Castellterçol, és un exemple d'edificació pràcticament autònoma quant a les necessitats de climatització i ús. Foto: X.B.C.
 
La tradició que s'adapta a la modernitat

Durant cinc generacions, els fusters-ebenistes de Fargas han realitzat tot tipus de treballs amb fusta: habitatges, cobertes, mobles, talles, restauració de peces úniques…, en els quals el valor de l’autenticitat es percep en la qualitat dels materials, així com també en l’acurada realització dels acabats. No endebades, han rebut diversos guardons, com el premi Anell de Fusta, del Gremi de Fusters i Ebenistes de Barcelona, el segell de qualitat PAQ, de la Generalitat de Catalunya, i una menció honorífica a l'Art-FAD l'any 2008.

El nou concepte de casa passiva es pot adaptar tant a edificacions noves com a adaptacions en cases i edificis que calgui rehabilitar per manera de dotar-los de la climatització i del confort que fins ara no gaudien. De fet, a banda d'un projecte pendent a Lleida, també han pogut demostrar-ho en una casa a Viladecans.
 
L'Albert Fargas ens explica que Farhaus neix de la presa de consciència sobre el nostre entorn i de les actuals necessitats mediambientals, "que ens han portat a reformular models i aplicacions tècniques en disseny i construcció per poder executar edificacions més ecològiques i sostenibles".

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
Nou camí a seguir...
JPriest, 18/06/2012 a les 21:04
Aquest i molts més projectes arquitectonics son els que inciaràn un canvi globalitzat en les bones maneres de contribuir a un nou rumb que traçarà un futur més sostenible per a tos plegats. La reducció de la despesa energètica obre un nou model a seguir per tots. Principalment les administracions son les que hauran de començar a traçar aquest nou camí i afegir subvencions.
+0
-0
Estalvi energètic
Filip, 19/06/2012 a les 11:59
A Vallfogona de Ripollès també en tenim una...
Llàstima que en comptes de rescatar bancs no es dediquin a subvencionar habitatges així, el medi ambient ho agrairia molt, i el nostre deute extern minvaria; però és clar !!! Els Srs. de Gas Natural i Repsol ( és a dir, la Caixa ) això no ho volen pas !!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 817
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: