Redacció | Actualitzat el 07/06/2012 a les 11:46h

L’economia de la custòdia del territori a debat a Gallecs

Més de 600 acords de custòdia avalen aquesta forma de conservar la natura amb la participació ciutadana i de la propietat rural i la pagesia

La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Foto: X.B.C.

Sota el lema “Construint nous valors. L’economia de la custòdia del territori” la VII Reunió, el congrés bianual de custòdia del territori a Catalunya organitzat per la xct, tindrà lloc el proper 8 i 9 de juny a l’espai rural de Gallecs i a l’Hospital i el Centre Cívic de Can Borrell, a Mollet del Vallès. Aquesta ocasió compta amb la coorganització del Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural de Gallecs.
 
Seran 2 dies ambdebats i espais de coneixement conduits per els millors experts que oferiran respostes des del fundraising, el finançament alternatiu, les microdonacions, els incentius fiscals, les aliances i col·laboracions, i el marketing social, amb l’objectiu de compartir i desplegar tots junts els camins que la custòdia del territori pot emprendre a l’entorn de la seva economia.
 
El divendres 8 de juny arrencarà amb l’assemblea 2012 de la xct i el joc de la custòdia, una forma d’apropar la custòdia als joves. A les 11.30 serà la inauguració de la VII Reunió, presidida per l’Honorable Sr. Lluís Recoder, Conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
 
A la tarda les càpsules de coneixement tractaran sobre economia i innovació en la custòdia del territori, i més tard, a l’entorn de l’església de Santa Maria de Gallecs, es farà un espai d’intercanvi i treball en xarxa de les diferents organitzacions participants a la Reunió.
 
Acabarem la jornada amb un sopar a l’església de Gallecs i el concert del grup Decalaix , on participaran una dotzena de representants institucionals del Parlament i el Govern de la Generalitat de Catalunya, i el Congrés de Diputats ( vegeu el programa apart ).
 
El dissabte 9 comença amb la Ronda de comunicacions curtes paral·leles , 24 comunicacions breus on es mostraran 24 experiències d’arreu de Catalunya i Menorca, vinculades a la custòdia del territori ( vegeu el programa de comunicacions orals ). Posteriorment hi hauran 2 conferències de tancament sobre internacionalització europea dels projectes de custòdia, i sobre el portal web de comunicació ciutadana .
 
La reunió finalitzarà amb la sortida de camp per l’Espai Rural de Gallecs i el  tastet de cloenda amb productes del mercat de custòdia.
 
La VII Reunió compta amb el suport de la Fundació CatalunyaCaixa i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Hi col·laboren: Fundació Sanitària de Mollet, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, l’Associació Agroecològica de Gallecs, la Universitat de Vic i Organitzacions i persones membres de la xct.
 
L’inventari d’acords i entitats de custòdia del territori
 
En aquest inventari hem registrat 634 acords , un augment del 40,3% respecte l’inventari realitzat l’any 2009. Aquests acords representen una superfície de 62.129,1 ha , el 2% del territori de Catalunya, i s’hi han de sumar 230.000 ha de custòdia marina.
 
La comarca amb més acords de custòdia és La Selva, amb 82, i la que té més superfície és el Pallars Jussà, amb 30.877 ha.
 
L’Inventari d’acords i entitats de custòdia del territori és l’eina per a conèixer l’estat de desenvolupament de la custòdia del territori. Es realitza cada dos anys i conté aquelles iniciatives de les quals la xct en té constància. Podeu consultar-ne la informació sencera en aquest vincl e.
 
La custòdia del territori i la xct

La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.
 
La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.
 
La xct està registrada a Catalunya i es va constituir el març de 2003 a Vic, on té la seu . A més, la xct és una entitat declarada d’utilitat pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d'octubre).

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 668
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: