Redacció | Actualitzat el 05/06/2012 a les 11:07h

El darrer trànsit de Venus del segle es retransmet en directe

Una expedició formada per científics de la Universitat de Barcelona i del Parc Astronòmic del Montsec són a les illes Svalbard (Noruega) per seguir el trànsit i reproduir-lo en temps real als web de les dues institucions

L'equip d’investigadors del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (ICCUB/IEEC), juntament amb investigadors del Parc Astronòmic del Montsec (PAM) ja són a les illes noruegues de Svalbard. Foto: UB.

Un equip d’investigadors del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (ICCUB/IEEC), juntament amb investigadors del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), són a les illes noruegues de Svalbard per retransmetre en directe el trànsit de Venus que tindrà lloc entre els dies 5 i 6 de juny. La retransmissió es podrà seguir per Internet a través dels webs de les dues institucions, que han estat habilitats per a l’ocasió: http://venus2012.ub.edu i http://www.parcastronomic.cat/live

 Pocs fenòmens astronòmics són tan infreqüents com el pas de Venus davant del Sol. Els capricis de la mecànica celeste fan que només hi hagi dos trànsits de Venus aproximadament cada 120 anys. Però el més curiós és que aquests dos trànsits estan separats per un període de només vuit anys. El primer del segle XXI va ser el 2004. Vuit anys després, el 6 de juny d’enguany, n’hi ha un altre. I haurem d’esperar fins al 2117 per poder tornar a veure Venus passar novament per davant del Sol.
 
El trànsit, d’una durada de prop de set hores, començarà poc després de la mitjanit del 5 al 6 de juny. En ser de nit, des de Catalunya només se’n podran observar els darrers instants, des de la sortida del Sol (aproximadament a les 6.20 hora oficial) fins que mitja hora després, aproximadament, Venus abandoni definitivament el disc del Sol. Per seguir-lo, caldrà ubicar-se en llocs amb un horitzó ben visible.
 
Per tal d’apropar aquest esdeveniment a la població, els astrònoms del PAM i de la UB retransmetran en directe les imatges obtingudes des de les illes Svalbard. Aquestes illes, situades al bell mig de l’oceà Àrtic, són el lloc idoni per observar el trànsit atès que, en aquella latitud (78 graus nord) el Sol no es pon mai en aquesta època de l’any, un fenomen que es coneix com a sol de mitjanit. Per tant, encara que el trànsit de Venus transcorri en horari de nit i de matinada, el Sol serà per sobre de l’horitzó i el trànsit de Venus es podrà observar de manera completa.
 
Històricament els trànsits de Venus han estat fenòmens molt importants perquè han resolt un repte cabdal: mesurar l’Univers. Les expedicions d’astrònoms arreu del món per observar els trànsits dels segles XVIII i XIX —que, de fet, són les primeres col·laboracions científiques internacionals— van permetre determinar per primera vegada la distància entre la Terra i el Sol, una dada imprescindible per conèixer després les dimensions de l’Univers.
 
Actualment, els trànsits observats en altres estrelles permeten descobrir exoplanetes, és a dir, planetes en altres sistemes solars: quan aquests planetes passen davant de l’estrella la seva lluminositat disminueix.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 685
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: