Redacció | Actualitzat el 04/06/2012 a les 20:12h

40 demandes en el 40è aniversari del Dia Mundial del Medi Ambient

Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/Bird Life i WWF demanen un compromís amb el medi ambient com a sortida de la crisi

Logo del Dia Mundial del Medi Ambient 2012 establert per l'ONU.

El Dia Mundial del Medi Ambient va ser establert per l'ONU el 15 de desembre de 1972 i des de llavors se celebra de manera oficial el 5 de juny. Enguany, les cinc grans organitzacions ecologistes estatals —Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/Bird Life i WWF— celebren el 40 aniversari demanant un compromís per part del Govern espanyol amb el medi ambient que permeti sortir de la crisi.

Els cinc grups plantegen 40 demandes ambientals que consideren imprescindibles per sortir de la crisi en què ens trobem immersos. Les mesures que es proposen abasten diversos capítols:

· Canvi climàtic i energia : reduir de forma ambiciosa les emissions causants del canvi climàtic; incorporar objectius ambiciosos en la Llei d'eficiència energètica i energies renovables; aturar el comerç especulatiu de crèdits; tancar les centrals nuclears; apostar per una Llei de canvi climàtic.
· Transport i mobilitat : aturar la construcció de noves infraestructures fins a la correcta avaluació de la demanda real; aprovar una Llei de mobilitat sostenible; apostar pel ferrocarril com a mitjà de transport de passatgers i mercaderies.
· Qualitat de l'aire : reduir a zero abans de 2015 el percentatge de població que respira aire contaminat.
· Residus : augmentar els percentatges i qualitat de la reutilització i el reciclatge de residus; fomentar els Sistemes de dipòsit i retorn d'envasos; prohibir la distribució gratuïta de bosses d'un sol ús abans de 2013.
· Biodiversitat : garantir l'adequada gestió de Xarxa Natura 2000; complir el Pla Estratègic de Patrimoni Natural i de la biodiversitat i elaborar els plans sectorials.
· Medi marí : no modificar la Llei de costes; reformar la Política Pesquera Comuna perquè garanteixi el futur de la pesca; completar la Xarxa Natura 2000 marina.
· Aigua : fixar el preu real de l'aigua perquè reflecteixi els costos d'extracció, transport i purificació; abandonar definitivament la construcció de nous grans embassaments i transvasaments entre conques; declarar sobreexplotats tots els aqüífers en aquesta situació i revisar tots els pous per a finals de 2015.
· Medi rural : apostar pel món rural defensant una nova PAC basada en la biodiversitat, el comerç local, la producció extensiva i els petits agricultors; prohibir el cultiu de transgènics; fomentar l'agricultura ecològica i local.
· Fiscalitat ambiental : aprovar una llei de fiscalitat ambiental que rebaixi els impostos indirectes als productes realment "més verds", gravi amb càrregues addicionals les activitats nocives per a l'entorn i incentivi les empreses amb activitats sostenibles.

Aquestes propostes no només permetrien a la societat vetllar pel medi ambient i els escassos recursos naturals de què disposa, sinó també començar a seguir unes directrius que facilitin la creació d'ocupació i la seva viabilitat de cara al futur.

Les cinc ONG ecologistes insisteixen en la necessitat de tractar el medi ambient i les persones com els recursos més valuosos de què disposem, i apostar-hi per sortir de la crisi econòmica, ecològica i social que estem vivint.

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: