Redacció | Actualitzat el 31/05/2012 a les 10:14h

III Trobada d'Estudiosos del Foix

El Consorci del Parc del Foix té com a objectiu la gestió del parc, que actualment protegeix 3.100 ha de bosc, conreus, riu i aiguamoll

Un aspecte del Foix. Foto: Ddb.

Aquest dijous, 31 de maig, tindrà lloc al Castell de Castellet la III Trobada d'Estudiosos del Foix , organitzada per l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona (gestora del Parc del Foix) i la Fundació Abertis. L'objectiu de la Trobada és posar en comú els treballs duts a terme per tots els estudiosos del riu Foix i el seu entorn.

Durant aquests vuit anys que van des de la primera trobada el 2004 fins a l'actualitat, la gestió del parc ha donat importants fruits, entre ells l'aprovació d'un Pla Especial adaptat als nous temps, a les noves figures de protecció i als resultats dels estudis que s'han anat fent des del parc directament o col·laborant amb entitats o investigadors de les diferents branques de coneixement que conflueixen en aquest entorn.

El Consorci del Parc del Foix té com a objectiu la gestió del parc, que actualment protegeix 3.100 ha de bosc, conreus, riu i aiguamoll. La voluntat del parc és fer extensiu el seu àmbit d'influència a la resta del riu Foix i la seva conca, al menys pel que fa a la influència positiva dels estudis de seguiment, divulgació i conservació del patrimoni. En aquesta tasca, ha quedat ben palès que són una peça imprescindible les entitats culturals i científiques locals i comarcals.

El nou Pla Especial ha suposat la millora en la gestió del parc però també, al llarg d'aquest temps, s'han aconseguit importants èxits en la protecció de la fauna amb la millora de l'entorn de l'àliga cuabarrada i la recuperació de la població d'òlibes al parc.

A més, s'han fet importants treballs forestals de millora de pinedes de pi blanc, de recuperació del bosc de ribera del Foix i de salvaguarda del patrimoni construït. Moltes d'aquestes actuacions imprescindibles per al medi natural del Penedès han nascut en alguna d'aquestes trobades d'estudiosos, han madurat en converses amb investigadors i divulgadors i s'han materialitzat gràcies a la gestió i al suport econòmic del Consorci del Parc del Foix i de la Diputació de Barcelona.

Malgrat tot, encara hi ha molta feina per fer, perquè existeixen amenaces que cal frenar entre tots, com la contaminació del riu -afortunadament decreixent des de fa anys-, els efectes de la sequera i la sobreexplotació d'aqüífers de la conca que minven el cabal del riu. Fins i tot un petit romanent de vandalisme que perjudica determinats punts de l'entorn del Foix.

Aquesta III Trobada d'Estudiosos del Foix ha de servir per posar en comú els nous coneixements i per prendre consciència de l'actuació conjunta que cal fer per pal·liar aquestes amenaces.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: