EbreInfo.cat | Actualitzat el 23/05/2012 a les 11:28h

Els nous pous de petroli al Delta posen en perill el medi

Ho denuncien Greenpeace i Ecologistes en Acció, que consideren que el nou permís és un nou pas enrere en la política energètica del Govern, que aposta una vegada més pels combustibles fòssils

El permís per explotar dos nous pous davant la costa del Delta suposen un nou perill per al fràgil ecosistema d'aquesta zona. Foto: CEPSA.

Greenpeace i Ecologistes en Acció lamenten profundament la concessió de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) positiva per a l'explotació de dos nous pous de petroli de Repsol (el Llobarro-1 i el Montanazo-5D) situats al menys a uns 50 km de la costa de Tarragona, enfront del Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Segons les organitzacions ecologistes, aquest permís constitueix un greu error perquè posa en perill innecessàriament al medi ambient, a més de suposar un nou pas enrere en la política energètica del Govern, que aposta una vegada més pels combustibles fòssils malgrat ser més cars i contaminants, i de ser el motor del canvi climàtic.

Els dos col·lectius entenen, a més, que la decisió és incomprensible amb l'historial mediambiental de Repsol a la zona i quan encara no s'ha resolt el procediment penal contra l'empresa obert pel Jutjat nº3 de Tarragona per dos abocaments en la fase d'exploració dels pous Llobarro i Montanazo.

Lamenten també que la Secretaria d'Estat de Medi ambient no hagi tingut en compte les alternatives energètiques al petroli i considera "una broma" l'argument del promotor que la no explotació dels jaciments "suposaria l'augment en la importació de cru que portaria associada un increment d'emissions a l'atmosfera com a conseqüència del seu transport des de localitats remotes".

A més, entén que la justificació energètica és falsa ja que Espanya té alternatives vàlides al consum de petroli, independentment del seu origen, que poden reduir a zero les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades al consum energètic per a l'any 2050 i destaca que la producció total interna de cru, quan entrin en explotació els dos nous pous, no aconseguirà el 0,6 % del consum nacional para entre set o deu anys. En canvi, el Govern espanyol podria reduir el consum nacional en una quantitat 10 vegades superior tan sols recolzant uns estàndards d'eficiència energètica més ambiciosos per als cotxes, que es discuteixen aquest any en les institucions europees. Aquesta reducció seria a cost ambiental zero, sense marees negres i generaria un nou impuls a la innovació.

Malgrat l'existència d'alternatives energètiques viables, la Secretaria d'Estat de Medi ambient, assumeix en la seva Resolució uns riscos per afavorir l'explotació petrolífera i admet en la seva Resolució que: en el cas en què es donessin les circumstàncies d'un abocament d'hidrocarburs, "les conseqüències podrien ser de moderades a severes sobre la fauna marina, sobre la pesca o sobre el turisme costaner, podent ser crítiques sobre determinades espècies d?avifauna i sobre el Parc Natural del Delta de l'Ebre".

Greenpeace i Ecologistes en Acció exigeixen:
  • Que s'utilitzin els milers de milions d'euros que s'inverteixen en extreure més petroli per millorar el transport pùblic i l'eficiència dels vehicles i el desplegament de noves tecnologies netes. Aquestes mesures evitarien abocaments, frenarien el canvi climàtic i generarien molts més ocupacions.
  • Que es defineixi un calendari per a l'abandó de totes les energies brutes i la seva substitució per estalvi, eficiència i energies renovables, així com la imposició d'una moratòria en l'exploració, especialment d'hidrocarburs no convencionals, al territori espanyol.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 866
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: