Yolanda Vila Viladomiu. Geobiòloga. | Actualitzat el 15/05/2012 a les 08:00h

Vitralls: una riquesa, de la nostra pròpia tradició, per harmonitzar la llar

Un article de Yolanda Vila Viladomiu, geobiòloga especialitzada en l’harmonització d’espais amb vitralls de colors (correu-e: yolanda[arroba]bioland.es).

Actualment, vivim un canvi de consciencia profund en la humanitat que ens demana una nova manera de veure i percebre el nostre entorn i a nosaltres mateixos. La nostra llar, també, demana un nou enfocament i una nova manera de relacionar-nos-hi. La Geobiologia i el Feng-Shui són disciplines que cada cop desperten més interès perquè ens apropen a aquesta nova visió més conscient del nostre entorn més íntim.


Des d’aquest marc actual —i buscant maneres alternatives que ens ajudin a viure amb més harmonia i sentit—, retrobem un tresor en la nostra pròpia cultura i tradició: l’aplicació de vitralls en l’arquitectura i en els espais.

A l’Edat Mitjana, l’art i la tècnica dels vitralls estaven vinculades a un coneixement pregon, que cercava la unió entre matèria i llum. Posteriorment, a l'època del Modernisme català, torna a agafar protagonisme i aconsegueix, a través dels vitralls i  amb formes inspirades en el món natural, introduir dintre dels espais tota la bellesa, màgia i vida de la naturalesa.

Llum de color en la naturalesa i vitralls

Si observem la natura hi trobem llum de tots els colors: llum turquesa reflectida en l’aigua del mar, llum verda sota la copa d’un arbre, llum groga-taronja en una posta de sol… Sovint ens quedem fascinats contemplant la bellesa i el benestar que ens transmeten, ja que d’alguna manera captem la vida i l’energia que contenen i desprenen aquells colors en “viu”.

La natura és la que ens dóna la clau per comprendre l’essència pròpia de cada llum de color i el que ens aporta. N'és la mestra i el referent. Per exemple: la llum taronja la trobem en les brases del foc, i a partir d’aquí podem entendre les qualitats i beneficis propis d’aquella llum, que en el cas del color taronja seran escalfor i vitalitat. Els colors han estat sempre utilitzats com a eina per recrear certs ambients. Ara bé, aplicats sobre una superfície opaca, ens acaben saturant, de manera que al cap d’un temps necessitem pintar de nou aquella habitació. 

Amb els vitralls això no succeeix perquè deixen traspassar la llum, quelcom viu i actiu.  A més, les diferents qualitats del vidre ens permeten reproduir i jugar amb textures de llum, tal com succeeix a la natura: fils, gammes, espurnejats, pinzellades, etc. Així, doncs, el vitrall esdevé un pont entre el món exterior natural i el món interior.

Aplicació en els espais

Resulta fàcil comprovar  com en habitacions fredes i humides, aplicant-hi un vitrall taronja-vermell la sensació de fred baixa sensiblement.  Aquest és un exemple amb un clar efecte a nivell físic. Altres colors incideixen més a un nivell emocional i mental: la llum d’un vitrall verd estimula l’acció a bon ritme, tal com s’observa en el món vegetal, i resulta adequat per penjar en cuines i tallers on l’activitat és constant. L’elecció del color cal determinar-lo principalment segons  el propòsit i la funció d’aquell espai, tot i tenint en compte altres aspectes com la qualitat geobiològica del lloc, el clima, etc. Quan s’aplica el color, to, qualitat de vidre i mida adients en un lloc, és com si vitrall i espai sintonitzessin. Encaixen.
 

 


La forma de la “Flor de la vida” utilitzada en els vitralls, és una figura de geometria sagrada. La seva simplicitat, equilibri i bellesa, irradien harmonia i reforcen  l’acció expansiva del vitrall com a element harmonitzador.

Llum i consciència

Sensibilitat, llum i consciència estan íntimament relacionades. L’ús, d’una manera conscient,  dels vitralls en la nostra llar pot ser un primer pas per ajudar-nos a fer-hi canvis més profunds,  en la manera amb què ens relacionem amb el nostre propi entorn i amb nosaltres mateixos. Per exemple: el turquesa, color de l’aigua del mar,  a més d’aportar-nos una notable sensació de frescor, ens indueix a una renovació i neteja a fons del nostre espai en tots els sentits, per  poder-nos regenerar de nou.

Fins ara els vitralls ens han semblat un luxe llunyà i inassequible. Ara es tracta de recollir aquest extraordinari llegat, per descobrir i trobar noves aplicacions plenes de sentit i aplicar-les d’una manera pràctica a les nostres llars per al propi benestar.

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
Equilibri
jmma, 15/05/2012 a les 19:33
Em sembla que tot l'article està ple de sentit i sensibilitat. La casa no deixa de ser una prolongació de nosaltres mateixos. Per tant, aconseguir que la casa sigui un espai harmònic suposa treballar per la nostra harmonia personal: la nostra i la de tots els que conviuen amb nosaltres a casa. Sen's dubte un repte apassionant i ple de sentit!
+0
-0
Quan un sap de que parla
Lluis, 19/05/2012 a les 09:16
Quan un sap de que parla ho trasmet de forma senzilla i entenedora. Aixo es el que m'arriba d'aquest article de la Yolanda: clar i senzill i, per tant, m'arriba com una d'aquelles veritats que cauen pel seu propi pes. Moltes gracies Yolanda per fer-nos particips de la teva saviesa
+0
-0
Acollidor
Anònim, 26/05/2012 a les 11:12
La meva experiència amb el vitrall de la flor de la vida és que des que el varem penjar de la finestra la llum que traspasa, al no esser opac, ademés de aquestes qualitats que la Yolanda ha enumerat a l'artricle, també ens transmet un sentiment acollidor de companyia a l'estança. Gràcies Yolanda per recuperar els valors dels vitralls i la importància a l'hora de fer de la nostra casa una llar.
+0
-0
ho tindré molt en compte
Anònim, 19/06/2012 a les 15:05
Gràcies per fer-me veure el vitralls d'una nova manera fins el punt que m'estic plantejant posar-ne un a l'habitació de les meves filles.
El que m'ha agradat també ha estat la connexió que fa amb la natura, els colors, els sentiments de benestar... i el pitjor és que part de tot aixo ja ho estava d'inventat, ja ho savien els nostres avantpassats i s'ha perdut !!!

+0
-0
Vitralls
Emma, 22/06/2012 a les 14:40
La nostre experiència amb la flor de la vida en vitrall, es totalment positiva.
Ens encanta a nivell estètic, però sobretot a un nivell molt més profund..., tot i que aquest últim no ho vam descobrir fins que un dia se'ns va trencar la flor, i mentre la Yolanda l'estava arreglant, vam anar comprovant el molt de bé que ens feia i fa, miràvem la finestra i no hi era... tot semblava diferent, més lleig, més trist, més buit...
Gràcies Yolanda

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 866
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: