Actualment, vivim un canvi de consciencia profund en la humanitat que ens demana una nova manera de veure i percebre el nostre entorn i a nosaltres mateixos. La nostra llar, també, demana un nou enfocament i una nova manera de relacionar-nos-hi. La Geobiologia i el Feng-Shui són disciplines que cada cop desperten més interès perquè ens apropen a aquesta nova visió més conscient del nostre entorn més íntim.
Des d’aquest marc actual —i buscant maneres alternatives que ens ajudin a viure amb més harmonia i sentit—, retrobem un tresor en la nostra pròpia cultura i tradició: l’aplicació de vitralls en l’arquitectura i en els espais.
A l’Edat Mitjana, l’art i la tècnica dels vitralls estaven vinculades a un coneixement pregon, que cercava la unió entre matèria i llum. Posteriorment, a l'època del Modernisme català, torna a agafar protagonisme i aconsegueix, a través dels vitralls i amb formes inspirades en el món natural, introduir dintre dels espais tota la bellesa, màgia i vida de la naturalesa.
Llum de color en la naturalesa i vitralls
Si observem la natura hi trobem llum de tots els colors: llum turquesa reflectida en l’aigua del mar, llum verda sota la copa d’un arbre, llum groga-taronja en una posta de sol… Sovint ens quedem fascinats contemplant la bellesa i el benestar que ens transmeten, ja que d’alguna manera captem la vida i l’energia que contenen i desprenen aquells colors en “viu”.
La natura és la que ens dóna la clau per comprendre l’essència pròpia de cada llum de color i el que ens aporta. N'és la mestra i el referent. Per exemple: la llum taronja la trobem en les brases del foc, i a partir d’aquí podem entendre les qualitats i beneficis propis d’aquella llum, que en el cas del color taronja seran escalfor i vitalitat. Els colors han estat sempre utilitzats com a eina per recrear certs ambients. Ara bé, aplicats sobre una superfície opaca, ens acaben saturant, de manera que al cap d’un temps necessitem pintar de nou aquella habitació.
Resulta fàcil comprovar com en habitacions fredes i humides, aplicant-hi un vitrall taronja-vermell la sensació de fred baixa sensiblement. Aquest és un exemple amb un clar efecte a nivell físic. Altres colors incideixen més a un nivell emocional i mental: la llum d’un vitrall verd estimula l’acció a bon ritme, tal com s’observa en el món vegetal, i resulta adequat per penjar en cuines i tallers on l’activitat és constant. L’elecció del color cal determinar-lo principalment segons el propòsit i la funció d’aquell espai, tot i tenint en compte altres aspectes com la qualitat geobiològica del lloc, el clima, etc. Quan s’aplica el color, to, qualitat de vidre i mida adients en un lloc, és com si vitrall i espai sintonitzessin. Encaixen.
Pascal Hardy és membre de l'EIC (Conseil Ecologie Industrielle) a França, un expert en models de negoci sostenibles i en economia circular. Ell explicarà la seva experiència en la ponència sobre «Models de negoci en energies renovables i xarxes intel·ligents, amb el rerefons de l’economia circular» el proper 19 de novembre en el 3r Rural Smart Grids, «Smart Rural & City: Un concepte, dues realitats», a Barcelona.