ACN | Actualitzat el 28/03/2012 a les 10:58h

Nous llums per als parcs eòlics d'Anoia i el Bages

Hauran de substituir l'actual il·luminació de seguretat, blanca i intermitent, per una amb una intensitat més baixa per a no molestar els veïns

El parc eòlic de Pujalt (Anoia). Foto: Mar Martí/ACN.

Els parcs eòlics situats a l'Anoia i el Bages hauran de modificar la senyalització lumínica dels seus molins. Finalment, la ponència ambiental de parcs eòlics de Catalunya ha pres l'acord d'instar als promotors dels molins a sol·licitar a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) que acceptin un canvi en la il·luminació actual, blanca i intermitent, per una altra amb una intensitat més baixa.

La decisió s'ha pres després que l'any 2010 l'entitat bagenca El Saqüer presentés una denúncia en què es posava de manifest "les molèsties i la contaminació lumínica que provocaven els indicadors lluminosos d'aquestes instal·lacions". L'entitat preveu que el canvi es faci efectiu abans de finalitzar l'any. Actualment, els llums que porten els molins eòlics són de color blanc i intermitents i d'una elevada potència. La secretària de l'entitat El Saüquer, Judit Ester, ha explicat a l'ACN que aquesta il·luminació produeix "efectes molt molestos a la població que viu prop dels molins, a les granges i a les persones que circulen per les carreteres del voltant". "Aquesta és una zona que compta amb alts nivells de protecció i els llums causaven un impacte molt fort cada nit", afegeix.

Per aquest motiu, l'any 2010 l'entitat El Saüquer va presentar una denúncia en què es posava de manifest aquestes molèsties. La queixa afectava més d'un centenar d'aerogeneradors ja operatius situats entre l'Anoia i el Bages. Finalment, i gràcies al suport del síndic de Greuges, la resolució de la direcció general de Polítiques Ambientals de la Generalitat ha acceptat les denúncies i instarà als promotors dels molins a que canviïn la il·luminació.

Llums vermells i de menys intensitat

Els llums que molesten serveixen per indicar durant la nit la presència dels aerogeneradors als avions. D'aquesta manera, la resolució de la direcció general de Polítiques Ambientals de la Generalitat atén la necessitat d'aquest tipus de senyalització, però no amb el tipus de llum que es realitza fins ara.

En aquest sentit, des del departament de Territori i Sostenibilitat han explicat que els nous llums que es volen col·locar serien de color vermell, amb una intensitat màxima de 2.000 candeles i fixes. Segons fonts del departament, aquest llum no molesta i fa la mateixa funció per a la navegació aèria.

Les denúncies presentades afecten els parcs eòlics de l'Alta Anoia, Serra de Rubió, Pujalt i Turó del Magre, però el departament de Medi Ambient considera que aquests criteris de senyalització també s'han d'aplicar a la resta de parcs eòlics de la comarca que "estiguin en servei i autoritzats" en referència als de Veciana, La Llacuna, l'Era Bella i la Serra de Rubió.

A més, el departament de Medi Ambient ha assegurat que també demanaran als promotors dels parcs eòlics de la resta de Catalunya que segueixin el mateix pas que els promotors dels parcs de la Catalunya Central. Fonts del departament han explicat a l'ACN que ja han mantingut converses amb els promotors dels parcs eòlics de la Terra Alta perquè efectuïn els canvis. En aquest sentit, han explicat que els nous parcs eòlics que es construeixin al país ja portaran la nova il·luminació.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 866
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: