Redacció | Actualitzat el 20/03/2012 a les 10:35h

El projecte Zèfir d'energia eòlica aconsegueix 30 M€ de finançament

El Banc Europeu d'Inversions selecciona el projecte, que preveu instal·lar cinc aerogeneradors a 30 quilòmetres de la costa de l'Ametlla de Mar

Recreació efectuada per l'empresa NOrmawind sobre l'impacte visual del projecte Zefir davant la costa de l'Ametlla de Mar. Foto: Normawind.

L'anomenat 'Zèfir Floating Med Wind Plant', projecte de recerca i assajos en energia eòlica que preveu instal·lar cinc aerogeneradors marins de subestructura flotant a 30 quilòmetres de la costa de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) ha superat l'avaluació del Banc Europeu d'Inversions (BEI) per optar a un finançament de 30 milions d'euros.

Els seus promotors, l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), en col·laboració amb Acciona Windpower, Alstom i Gamesa, han presentat aquesta planta experimental, que s'inscriu dins de la segona fase del projecte Zèfir, a la convocatòria europea del Programa NER 300 per aconseguir uns recursos que assegurarien la seva viabilitat econòmica. Amb la decisió del BEI, el Zèfir Med Wind Plant passa a l'última fase de la convocatòria en la qual la Comissió Europea haurà de decidir, després de convocar els Estats membres, a quins projectes se'ls atorgaran ajuts. Una decisió que, segons l'IREC, es podria fer públic a finals d'aquest 2012.

Els criteris d'avaluació de les propostes analitzen el cost unitari en termes de rendiment, potencial reducció de gasos d'efecte hivernacle, coherència amb la política energètica nacional, impacte i beneficis econòmics i socials, i coherència amb el SET Plan.

La proposta va ser seleccionada fa un any per la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic, del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, per representar l'Estat espanyol en la convocatòria del Programa de la Comissió Europea NER 300. Aquesta iniciativa va obtenir la màxima puntuació en el marc de categories de projectes d'experimentació de tecnologies innovadores d'energia renovable (FER).

Segons el mateix IREC, el Zèfir Floating Med Wind Plant està dissenyat per efectuar recerca tecnològica i assajos mitjançant la instal·lació de cinc aerogeneradors marins amb diferents "tecnologies punteres de subestructura flotant", a 30 quilòmetres de la costa de l'Ametlla de Mar i sobre aigües amb 110 metres de profunditat. S'inscriu dins de la segona fase de l'anomenat projecte Zèfir, que preveu construir una central eòlica flotant experimental amb capacitat per a vuit aerogeneradors. En una primera fase, que es troba en tramitació i que ha aixecat una forta contestació política i social al municipi, està previst instal·lar quatre aerogeneradors a només tres quilòmetres del litoral.

El director general de l'IREC, Antoni Martínez, ha valorat positivament la decisió del BEI. "Es tracta d'una fita molt important que reafirma el grau d'excel·lència en el desenvolupament en matèria d'eòlica marina i el posicionament de la industria al capdavant de centres internacionals de recerca. El desenvolupament de plantes experimentals contribueix enormement a fer avançar a la industria de l'eòlica marina".

L'organisme recorda que el Mediterrani no disposa de plataforma continental i, per tant, l'expansió de l'energia eòlica al mar s'haurà de fer en aigües profundes amb noves solucions tecnològiques. Amb aquest objectiu, afegeixen, ZÈFIR Floating Med Wind Plant pretén demostrar la viabilitat d'aquest tipus d'estructures flotants i té com a objectiu primordial establir una nova frontera del coneixement tecnològic i a la vegada que facilitar a la indústria espanyola l'accés al mercat.

Els socis de l'IREC en aquest projecte també han valorat positivament la notícia. "Aquest projecte té una gran significació, ja que permetrà fer passos essencials en l'escalat de potència eòlica offshore cap a solucions comercials fiables i eficients", ha declarat Raúl Manzanas, director d'Innovació en eòlica onshore i offshore d'Acciona, el qual ha afegit que "així mateix representa un impuls imprescindible per situar el nostre país a primera línia del desenvolupament tecnològic de solucions flotants en eòlica marina".

Els responsables d'Alstom i Gamesa han celebrat també la selecció del projecte que, segons Antonio de la Torre, director de desenvolupament de producte d'aquesta última companyia, permetrà que l'Estat disposi de posicions experimentals offshore per fomentar el desenvolupament de "tecnologia eòlica marina amb costos competitius a la segona meitat de la dècada".

COMENTARIS

+1
-3
Ecològic???
Anònim, 20/03/2012 a les 16:35
Avui he estat veient les fileres inacabables de molins entre Gandesa i la Granadella i encara no entenc que en tenen d'ecològics o sostenibles. Són tan sols un negoci d'uns quants, pa per avui i gana per demà, i esteu ben enganyats respecte als seus beneficis. Ho plorarem més endavant...
+3
-0
Prou demagògia!
Maria Panisello, 20/03/2012 a les 18:16
Aquest "anònim" de què va, d'accionista de les nuclears i de les energies brutes? S'ha de ser caburdo, collona!
+4
-2
Farsa eòlica
Anònim, 20/03/2012 a les 21:47
Apreciada Panisello, això de l'energia eòlica és tot plegat una farsa. Les turbines eòliques tenen una eficiencia que en cap cas és superior a un 18%. Això vol dir que per obtenir 2'5 Gigawats, que és el rendiment mitjà de una central nuclear, s'haurien de construir, instal.lar, mantenir i posteriorment reciclar més de 5000 turbines eòliques!!. Tota l'energia emprada en l'eòlica mai podrà ser retornada, energia que ve d'combustibles fòssils(carbó, gas, petroli, etc). S'ha de pensar en l'energia necessaria per fabricar el ciment utilitzat en els fonaments(generalment fuel-oil), per a fabricar les pales de fibra de vidre(amb resines de petroli), obrir pistes per zones forestals, preparar les platges a on s'emplacen els molins, obrir les rases per colgar els cables, l'energia per a fabricar les torres d'acer(fabricades a l'Asia amb energia provinent del carbó), els olis i greixos que periòdicament s'han de reciclar(com els de un automòbil, però amb molta més quantitat), els combustibles dels vehicles que realitzen els manteniments, etc, etc. Totes aquestes quantitats ingents d'energia emprada en el negoci eòlic mai seràn retornades per l'eòlica, en els vint anys de vida útil d'un molí, fica-t'ho al cap. Això són faves comptades, qualsevol enginyer ho pot calcular en un moment.
Si les empreses elèctriques són interessades en el tema eòlic és per una senzilla raó: els equips electrònics que hi han a les turbines netegen d'energia reactiva les xarxes elèctriques, permetent a les companyies elèctriques vendre més energia als usuaris, que som els ciutadans, els mateixos que han posat els diners per a subvencionar les energies"renovables"(que de renovables no hi tenen rés). A més a més reben uns diners per a megawatt generat. Has de pensar que als paisos que no subvencionen a l'eòlica, no hi ha un sol molí instal.lat...pensa el perquè.
Hi ha un altre aspecte a tenir en consideració: per cada cert nombre de megawatts eòlics instal.lats s'han de construir centrals tèrmiques de cicle combinat, que funcionen amb gas natural(més emisions de CO2), per a compensar les devallades de producció per manca de vent, inherents a l'energia eòlica.
Més d'hora que tard es veurà la falsedat de tot plegat, com ja va passar amb les hortes fotovoltàiques, te'n recordes?.
Ara per ara l'única alternativa a les energies generades amb combustibles fossils és l'energia nuclear, li pesi a qui li pesi...tota la resta és generar emisions de CO2, efecte hivernacle i en definitiva perdre el temps en collonades.
Desitjo haver-te aclarat alguna cosa amb els meus arguments "demagògics"...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 777
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: