Redacció | Actualitzat el 15/03/2012 a les 15:16h

El fred siberià ha permès observar ocells rars al Parc Fluvial del Besòs

S'hi ha pogut veure un bec d'alena i una gamba roja vulgar, que mai no s'havien albirat a l'hivern, i una becada, desconeguda al Parc

L'ànec cuallarg (aquí s'hi veuen un mascle i una femella) no se'l veia pel Parc des de l'any 2004. Foto: Wikimèdia.

El seguiment d'ocells encarregat per la Diputació de Barcelona a l'ornitòleg Xavier Larruy ha constatat l'arribada d'ocells rarament vistos al Parc Fluvial del Besòs en l'època hivernal. Les diferents onades de fred d'origen siberià que van recórrer Europa entre finals de gener i mig febrer van provocar que es glacessin moltes zones humides arreu del continent. Aquest fenomen meteorològic va forçar l'èxode de diverses espècies d'ocells aquàtics cap al sud.

S'han observat diverses espècies d'ànecs, com per exemple un ànec cuallarg ( Anas acuta ) (no es veia des del 2004), set ànecs grisets ( Anas strepera ) i uns divuit xarxets comuns ( Anas crecca ) (per ambdues espècies és una xifra rècord al parc). Cal tenir en compte que cap d'aquestes espècies s'havia vist al parc a mitjans de gener, època en la que es realitza el cens d'ocells aquàtics hivernants a nivell europeu.

Com era d'esperar, també han arribat diverses espècies de limícoles, com ara dos territs variants ( Calidris alpina ), un territ menut ( Calidris minuta ) (no es veia a l'hivern des de 2002), un bec d'alena ( Recurvirostra avosetta ) (mai no s'havia vist a l'hivern), un corriol gros ( Charadrius hiaticula ), una gamba roja vulgar ( Tringa totanus ) (tampoc no s'havia vist mai a l'hivern), desenes de fredelugues ( Vanellus vanellus ) i una becada ( Scolopax rusticola ) que mai s'havia vist al parc.

Per la seva bellesa, l'estrella de les espècies visitants ha estat el flamenc (Phoenicopterus roseus), del qual s'observà un exemplar adult molt refiat a Sant Adrià de Besòs. A més, també es va conèixer una dada de cinc exemplars de flamenc al mateix tram, una imatge gairebé inimaginable.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 929
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: