Redacció | Actualitzat el 15/03/2012 a les 11:56h

Si els ocells arriben al capdavall de la Tordera, ja és primavera

La desembocadura del riu és la millor escola del país per aprendre a diferenciar espècies d'aus aquàtiques i de zones humides

El corriol petit o corriolet (Charadrius dubius), ja ha arribat a la desembocadura de la Tordera. Foto: Wikimedia.

Ens ho fa saber el zoòleg i consultor ambiental Pere Alzina, d'Arenys de Mar. La desembocadura de la Tordera comença a bullir de vida. A principis de març hi comencen a arribar els primers ocells migradors  (corriols petits i camanegres, batallaires, territs, etc), que hi sojornen de camí cap al centre i nord d'Europa (tundra russa i escandinava, taigà russa i escandinava, llacs del cor d'Europa, etc) o, per passar l'estiu amb tots nosaltres (orenetes, abellerols, etc).

Aquestes espècies que tot just arriben ara s'afegeixen a les que passen l'hivern amb nosaltres (bernats pescaires, ànecs grisets i cullerots, fotges, etc) o a les que hi romanen tot l'any  (ànecs collverds, les polles d'aigua, etc).

Sens cap mena de dubte la desembocadura de la Tordera és la millor escola del país per aprendre a diferenciar espècies d'aus aquàtiques/zones humides: de març a principis de juny es poden observar bona part del conjunt de les espècies d'Europa en un "pam" de terreny! La majoria d'elles faran cap a la tundra àrtica, bé escandinava, bé russa. D'altres s'aturaran al cor d'Europa i unes poques passaran l'estiu al Maresme.

Malgrat l'excelsa diversitat ornítica,  aquest espai natural no fou protegit per la legislació catalana (Llei d'espais naturals i Xarxa PEIN derivada) però, mercès a les directives europees (Directiva hàbitats i Directiva aus) ara forma part de la Xarxa Natura 2000 en forma de LIC  (lloc d'interès -biològic- comunitari).

Al límit del Maresme i de la Selva hi tenim aquesta joia natural que llueix de març a juny. És l'únic recer que tenen les aus aquàtiques entre el Delta del Llobregat i els Aiguamolls de l'Empordà.

Difondre-la i valorar-la en la justa mesura és un paper que ens pertoca a tots els que podem influir, d'una manera o una altra, en persones de caire divers.

Avui ha estat el primer dia del seguiment que en Pere Alzina anualment durant el període migratori. Pensava que no hi trobaria gaires espècies d'ocells però vet aquí alguns exemples:

1. Corriol petit (arriben ara i fa niu  als sorrals del riu).

2. Corriol camanegre (arriben ara i fa niu a la platja de Malgrat i de Premià de Mar).

3. Batallaire (de pas, camí d'Holanda i el nord d'Alemanya).

4. Gamba roja (de pas, camí del nord d'Europa).

5. Ànec cuallarg (hivernant, a punt de retornar al nord d'Europa).

6. Cabusset (hivernant, alguns crien als estanys de Tordera).

Son, tan sols, alguns exemples de les 50 espècies d'ocells observades en un espai minúscul però curull de vida.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 535
Agenda

» Del 25/03/2017 al 31/12/2018, De dilluns a divendres: de 12.30 a 13.30 h
Dissabtes i diumenges: de 12 a 14 h

Visites al Criptopòrtic de la Domus dels Mosaics d'Empúries
 Conjunt arqueològic d'Empúries (L'Escala)
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: