Xavier Borràs | Actualitzat el 16/02/2012 a les 18:28h

La mel de l'Estat espanyol no es pot exportar per causa dels transgènics

Mentre es comercialitza a casa nostra, la Unió Europea la prohibeix perquè conté traces d'organismes genèticament modificats

La mel de les abelles no es pot exportar a Europa per culpa dels conreus transgènics. Foto: Arxiu

La mel de l'Estat espanyol és en quarantena. I els apicultors romanen en estat alerta. És el que afirma Le Monde, però que ha passat desapercebut a casa nostra. Des que el setembre de 2011 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va pronunciar contra la comercialització de la mel amb traces d'organismes genèticament modificats (OGM), l'exportació de la mel produïda a l'Estat espanyol està "pràcticament paralitzada", tal com afirma José Luis González, portaveu dels apicultors de la Coordinadora d'agricultors i ramaders (COAG). I els apicultors es troben ara amb "la meitat de l'estoc de la temporada 2011 sense col·locar".

Espanya és alhora el principal productor europeu de mel, amb gairebé 2,5 milions de ruscs que produeixen unes 30.000 tones de mel a l'any, i l'únic productor de blat de moro transgènic de la Unió Europea. Un mal negoci, ja que les abelles no reconeixen fronteres i "difícilment es pot aturar el vent amb una esparra", com li agrada insistir a Luis Ferreidim, responsable de la campanya sobre els transgènics a l'agirucltura de Greenpeace Espanya. És impossible controlar el lloc on libaran les abelles i, per tant, és impossible garantir que el pol·len no serà portador d'OGM.

"El 2011, la superfície de blat de moro MON810 va augmentar un 27% i representa 97.300 hectàrees, és a dir una quarta part de blat de moro que es cultiva a l'Estat espanyol", afirma Ferreidim. Catalunya té més del 40% dels camps experimentals d'OGM que encara no han estat autoritzats.

Tot i que els agricultors tracten de controlar el camí de llurs seus abelles, s'enfronten a un problema addicional. "El govern no ha complert el seu compromís de cartografiar amb precisió els camps de cultius transgènics, denuncia González. "Ni tan sols sabem si els nostres veïns produeixen OGM."

"El paper de la pol·linització"

Allunyar els ruscos dels camps contaminats podria ser una solució, encara que a priori els apicultors es mostren reticents a traslladar-se. "Això equivaldria a cedir davant dels OGM, ja que nosaltres no som culpables, sinó víctimes de la contaminació. I a més a més es posaria en qüestió el paper fonamental de la pol·linització del medi natural i seria perjudicial per als agricultors que no conreen OGM", sosté el responsable de la COAG.

L'únic punt positiu és que les principals zones productores de blat de moro transgènic no es corresponen amb les grans àrees de l'apicultura. Si l'Aragó conrea 41.000 hectàrees de blat de moro i 30 000 Catalunya, a Andalusia, primera regió apícola, "només" n'hi ha 5.000 hectàrees. Extremadura, la segona regió de producció de mel, posseeix 10.000 hectàrees de conreus transgènics.

Fins que la Unió Europea i el Govern espanyol no ho resolguin, els apicultors continuen la comercialització a l'Estat espanyol sense obstacles, però exigeiexen que l'empresa nord-americana Monsanto assumeixi les conseqüències de la paralització de les exportacions.

"Alguns apicultors han decidit pagar els costos de les anàlisis que certifiquen la puresa de la mel per a l'exportació, quan l'Administració o, més ben dit, Monsanto és qui hauria de pagar", assenyala González, que és apicultor a Extremadura. Més enllà de les indemnitzacions esperades, els apicultors desitgen sobretot que Espanya, que sempre ha estat favorable als transgènics, en reconsideri la seva postura.

S'han de reunir en breu amb el nou ministre d'Agricultura. també a càrrec del medi ambient, Miguel Ángel Arias Cañete, però tenen poques esperances. Arias Cañete és conegut per la seva postura a favor de l'ús de la biotecnologia en l'agricultura quan era ministre d'Agricultura durant el govern de José María Aznar, entre 2000 i 2004.

Una situació semblant s'està vivint a Mèxic després que s'autoritzés la massiva plantació de seoja transgènica, tal com revela Greenpeace Mèxic .

COMENTARIS

+1
-2
Monsanto=muerte
stop muerte-monsanto, 17/02/2012 a les 20:50
Monsanto: Más negocios en Paraguay, suspendida en Argentina y condenada en Francia

En una misma semana, la empresa de semillas y agroquímicos multinacional Monsanto es noticia en al menos tres países. Según el portal nacional E’a, la empresa anunció días pasados que triplicará sus negocios en Paraguay y aumentará la presencia de sus organismos genéticamente modificados (OGM).

Ayer en los matutinos La Nación y Última Hora se podían leer “oportunas” informaciones de que la empresa presentó su nueva línea de semillas de maíz transgénico VT Triple. “Maíz transgénico se destaca en un año complicado” o “Biotecnología es un respaldo ante embates como La Niña”, elogiaban los titulares, luego de la gira de periodistas paraguayos por Argentina, organizada por la empresa estadounidense.

Sin embargo, desde Buenos Aires nos llegan hoy noticias de que el organismo encargado de recaudar impuestos de la Argentina, la AFIP, decidió suspender a la multinacional el permiso para operar como exportador de granos “por incorrecta conducta fiscal”. Fue luego de realizar una fiscalización y detectar una deuda por impuestos mal liquidados. La suspensión va por 60 días.

Mientras tanto, en Francia, la justicia condenó a la empresa biotecnológica a pagar al agricultor Paul François por la intoxicación que sufrió éste tras usar el pesticida “Lasso” producido por Monsanto. El hombre de 47 años quedó temporalmente en coma en el 2004 y sufrió crisis neurológica y amnesia, con secuelas hasta hoy, afecciones que el tribunal francés asoció al uso del químico.

Es la primera vez que en Francia la justicia se expide contra Monsanto, al tener en cuenta lo que declaró el perjudicado: que los componentes de la sustancia no estaban adecuadamente identificados en la etiqueta del producto. En 2007 ese pesticida fue prohibido en Francia por indicación de la Unión Europea.

FUENTES: E’a, La Nación, Última Hora, Página 12, DiarioBAE y Euronews.
Fuente:

Monsanto-al-tiempo-que-anuncia-mas.html
+2
-4
Transgénicos no es igual a Monsanto
Anònim, 20/02/2012 a les 10:12
El título debería cambiarse por "La miel española no puede exportarse por culpa del miedo a los transgénicos". Luego el artículo debería explicar que no hay ninguna base científica para suponer un efecto negativo de la presencia de polen transgénico. Es como si los arroceros valencianos decidieran por ideología, sin base científica, que están en contra de las variedades de arroz procedentes de China, crearan una etiqueta de 'cultivo valenciano', y luego se quejarán de 'contaminación genética' por variedades foráneas cultivadas por agricultores vecinos.

Otra cosa, desde luego, es el comportamiento agresivo y monopolístico de Monsanto y demás multinacionales de semillas. Pero eso no es específico de los transgénicos y ocurre igual con las semillas no transgénicas. Debemos identificar bien el objetivo de la lucha para no malgastar esfuerzos.
+0
-1
No es así
Antonio Gomez Pajuelo, 25/06/2012 a les 09:48
Esa noticia no es cierta, proviene de alguien desinformado o interesado en crear mal ambiente.

Hasta donde hay datos oficiales, primer trimestre 2012, España ha exportado más miel que el año pasado en el mismo periodo. Los datos de aduanas, del Ministerio de Hacienda, dicen lo contrario que esa noticia: en el primer trimestre de 2012 las exportaciones de mieles españolas han sido de 5.920.353 Kg. Los principales países de destino de nuestras mieles han sido los tradicionales, Alemania con 1.969.087 kg, más que en el trimestre anterior (el último de 2011) a entre 3,14 y 3,38 €/kg, y Francia, con 1.384.240 kg., lo mismo que en el trimestre anterior, a entre 2,91 y 3,17 €/kg. Italia, como en ocasiones anteriores, sigue siendo el siguiente destino de nuestra exportación, con 520.380 kg, lo mismo que en el trimestre anterior, vendidos a entre 2,45 y 2,60 €/kg, 20 céntimos de € más cara que la del trimestre anterior.

El precio medio de la miel de exportación han sido de 3,10 €/Kg, 5 céntimos de euro más cara que el trimestre anterior, y 10 más que el anterior a este, casi igualando el máximo que llegó a alcanzar a principios de año, antes de la crisis de los pólenes de OGM.
+0
-0
Millor, més barata per nosaltres
Anònim, 04/03/2018 a les 17:49
Coincideixo amb l'altre comentari anònim. Que tinguin traces de transgènics no és dolent. Que no es poden exportar? Millor, per poder vendre's hauran de baixar preus, i millor pels consumidors d'aquí...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: