Xavier Borràs/Nació Digital | Actualitzat el 14/02/2012 a les 12:53h

Judici de l'amiant a Itàlia: veredicte «històric» amb penes de presó

A Catalunya, l'estiu de 2010, Uralita va ser condemnada pel cas dels afectats de Cerdanyola

Les teulades fetes de fibrociment (amiant) no han de ser manipulades sota cap concepte.

Davant centenars de familiars i de víctimes de l'amiant (asbest, fibrociment), el tribunal de Torí ha condemnat a setze anys de presó els dos acusats en el procés "històric" d'Eternit, el més gran mai organitzat i el primer penal sobre el drama de la "fibra assassina".

El multimilionari suís Stephan Schmidheiny, de 64 anys, i el baró belga Louis de Cartier de Marchienne, de 90 anys, jutjats per contumàcia, van ser sentenciats com a responsables per la mort de gairebé tres mil persones a Itàlia, treballadors o residents a les ciutats on Eternit Itàlia hi tenia fàbriques.

Schmidheiny, expropietari d'Eternit Suïssa ha estat un important accionista d'Eternit Itàlia entre 1976 i 1986, mentre que Cartier de Marchienne n'ha estat accionista i administrador a prinicipi dels anys setanta.

El que l'opinió pública es pregunta és per què les autoritats judicials d'arreu d'Europa no treuen conseqüències del cas italià i actuen en conseqüència. És el cas de l'associació francesa de Vvíctimes de l'amiant ( Andeva ) que denuncia el contrast "insuportable" entre les situacions francesa i italiana. Mentre a Itàlia "s'ha fet justícia", "el procés als responsables ni tan sols ha començat" a França, han assenyalat.

A Catalunya, l'estiu de 2010 una sentència pionera a l'Estat espanyol, tot i que no comportà penes de presó condemnava Uralita pels danys derivats de l'exposició de la fàbrica que contaminava els veïns entre Cerdanyola i Ripollet.

Un mineral perillós

L’amiant és un mineral format per fibres microscòpiques, àmpliament utilitzat en els sectors industrial i de la construcció, així com en l’àmbit domèstic, donades les seves propietats aïllants i ignífugues.

L’amiant es pot presentar sol o bé barrejat amb altres materials, com seria el cas del fibrociment, que és una barreja de ciment pòrtland i amiant, i que és conegut amb el nom d’uralita. El fibrociment es considera un dels residus amb amiant menys conflictius, atès que té una baixa capacitat per alliberar fibres.

Des del 14 de desembre de 2002 se'n prohibeix la utilització, la producció i la comercialització a Espanya per l'Ordre ministerial de 7 de desembre de 2001. No obstant, aquesta normativa no afecta els materials que ja estaven instal·lats, i que estan permesos fins al final de la seva vida útil.

Tractament del fibrociment

Si el fibrociment està en bon estat no és perillós per a la salut. El perill s’esdevé si aquest material es trenca, es desgasta o es manipula indegudament. En aquests casos, les fibres d’amiant es poden desprendre i quedar suspeses en l’aire, per això la inhalació mantinguda d’aquestes fibres pot produir malalties com el càncer de pulmó, l’asbestosi o fibrosi pulmonar i la mesotelioma.

+ informació sobre el fibrociment .
* on dipositar-lo .

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 907
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: