Redacció | Actualitzat el 02/02/2012 a les 17:40h

ERC vol ampliar els espais protegits del Delta del Llobregat

Depana ho recolza en el Dia mundial de les zones humides

Aspecte del delta del Llobregat.

El 22 de novembre de 2011 el grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya va presentar una Proposta de resolució per iniciar les gestions de l'ampliació de la ZEPA (acrònim castellà que vol dir Zona de protecció especial per als ocells) del Delta del Llobregat, i que en aquest moments s'està tramitant al Parlament de Catalunya. En recolzament a aquesta proposta, DEPANA ha enviat un informe científic que dona arguments ornitològics i determina les àrees i les espècies d'ocells que, en aplicació de les directives europees, tenen que ser incloses dintre de la ZEPA del Delta del Llobregat.

Aquesta demanda neix de la revisió de l’IBA (acrònim anglès que significa Àrees Importants per les Aus) Nº140 del Baix Llobregat, feta el 2011. Les IBA (Important Bird Areas) són un inventari que elabora SEO/BirdLife al territori espanyol per identificar, sota criteris científics estandarditzats a nivell internacional, les zones amb més valor ornitològic.

Mitjançant informes tècnics i dades científiques recents, SEO/BirdLife va creure convenient incrementar un 60% de la superfície respecte a l’anterior delimitació de la IBA. Això representa que les 950 hectàrees protegides (Reserves Naturals i ZEPAs) tan sols cobreixen un 28% de les actuals 3500 hectàrees de la nova delimitació, posant de manifest la insuficiència dels espais protegits per cobrir les necessitats de la avifauna deltaica i complir amb els objectius de conservació que exigeix la Unió Europea als estats membres.

S'ha de recordar que la anterior delimitació de la IBA del Delta del Llobregat (1992 i revisada el 1998) contava amb una superfície de 2200 hectàrees.   La gran diferencia entre la delimitació de les zones protegides i de les que tindrien que està protegides posen de manifest la necessitat de incloure noves àrees, donat que la avifauna deltaica no troba suficient espai vital als   terrenys protegits i busca d’altres per invernar, nidificar o durant la migració.

Entre aquestes àrees destaquen la nova desembocadura del riu, on, al 2011, han nidificat 380 gavines corses a l’illa del Molí de Ca l'Arana, la platja de Ca l’Arana, el Parc Agrari, el riu Llobregat entre el Prat i Molins de Rei, el Riu Vell o les pinedes de Gavà, entre altres. Aquests espais alberguen espècies d'aus protegides de l’Annex I de la Directiva Aus com el martinet menut, la polla blava, el cames llargues, la perdiu de mar, el xatrac menut, la gavina corsa, la terrerola, el trobat, etc.

Aquest informe ha sigut presentant per Depana a les autoritats competents per substanciar la demanda d’una adequació de les zones protegides (Reserves Naturals i ZEPA) a les noves necessitats d’aquestes especies.

Notícies relacionades

COMENTARIS

+0
-0
protegir
Anònim, 03/02/2012 a les 11:33
El que no han de permetre es que es perdi sól agrícola, per fer polígons industrials. Això si que protegiria les aus i seria infinitament més econòmic i permetria treure un benefici l'agricultura si es gestiona correctament és el millor agent per conservar.
+0
-0
veritat
Anònim, 06/02/2012 a les 21:24
Tindrien que protegir totes aquestes zones i més , en especial la nova llera del riu y la platja de ca´l arana , alla hi han aus molt importants com la gavina corsa , NOMES cria a DOS llocs a tota catalunya , y un ( la nova llera del riu ) no esta protegit ... QUINA PENA !!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 815
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: