Xavier Borràs | Actualitzat el 30/01/2012 a les 17:06h

Rebuig a la moratòria contra les renovables del Govern espanyol

Ecologistes en Acció i Greenpeace consideren que va contra les directives europees i suposa el desmantellament del sector

Els ecologistes es queixen de l'actitud del Govern espanyol del PP pel que fa a les energies renovables.

Les dues principals organitzacions ecologistes a l'Estat espanyol, Greenpeace i Ecologistes en Acció, s'han mostrat frontalment contràries a les mesures anunciades pel Govern espanyol del PP d'aplicar una moratòria al desenvolupament de les energies renovables. Així, mentre Ecologistes en Acció demostra la manca de compromís del Govern espanyol amb el desenvolupament sostenible, a més de suposar el desmantellament del sector de les energies netes i no aturar el problema del dèficit de tarifa, per a Greenpeace (que just acaba de triar el seu nou director, l'astrofísic Mario Rodríguez Vargas ), frenar les renovables perjudica l'Estat espanyol, augmenta l'atur i va contra les obligacions de les directives europees.

Menyspreu del Govern als compromisos ambientals, segons Ecologistes en Acció

Igual que va fer el Govern anterior amb el Decret del Carbó, els pagaments per capacitat o la retallada retroactiu a les primes a la fotovoltaica, no només es segueix apostant per les energies convencionals sinó que es legisla en contra de l'únic sector de futur en matèria d'energia: les energies renovables. Aquest fet demostra un menyspreu cap als compromisos mediambientals que demanen els ciutadans i que havia assumit el nostre país en nombrosos fòrums.

El sector de les energies renovables ha patit les conseqüències de la manca d'estabilitat del marc regulatori i canvis retroactius de la legislació. La conseqüència ha estat la pèrdua de milers de llocs de treballs en els últims anys en un sector que compta a Espanya amb nombroses empreses i treballadors altament qualificats. Aquesta última mesura del Govern suposarà el tancament de moltes empreses, sobretot d'aquelles més petites, que no tenen capacitat per seguir la seva activitat en altres països. Es perdran nombrosos de treballs especialitzats en un sector de futur com les energies renovables.

No és una solució per al dèficit tarifari

En contra del que ha intentat transmetre el ministre d'Indústria, amb l'aturada de les primes a les energies renovables no es resoldrà el dèficit tarifari. Hi ha moltes altres mesures que es podrien dur a terme per afrontar el dèficit de tarifa sense perjudicar el sector de les energies netes, com treure les ajudes al carbó o els pagaments per capacitat, o no permetre els windfall profits (beneficis caiguts del cel) que gaudeixen algunes tecnologies, com la nuclear. Davant d'aquest panorama, ens preguntem si qui dicta les polítiques energètiques és el Ministeri d'Indústria o les grans elèctriques.

Per tot això, Ecologistes en Acció exigeix ​​al Govern una rectificació en aquesta mesura i el desenvolupament d'un marc legislatiu estable que permeti un canvi de model energètic cap a les energies renovables.

Per a Greenpeace la moratòria és un regal per a les elèctriques

Per la seva banda, Greenpeace valora molt negativament la decisió del Govern del PP de paralitzar el desenvolupament de les energies renovables a Espanya. La moratòria suposa condemnar a l'atur a desenes de milers de persones, paralitza un dels pocs sectors en què aquest país té perspectives de progrés i exportació, i va en direcció contrària a les normatives europees que obliguen els països membres a desenvolupar les renovables.

Espanya està obligada a assolir un objectiu del 20% d'energia d'origen renovable per al 2020, tal com estableix la Directiva 2009/28/CE, relativa al foment de l'ús d'energia procedent de fonts renovables. Aquesta obligació es va concretar en el Pla d'Acció Nacional d'Energies Renovables i en el Pla d'Energies Renovables, que especifiquen les mesures per assolir aquest objectiu.

"Paralitzar les renovables és just el contrari que hauria de fer el Govern i és un regal a les companyies elèctriques", ha declarat José Luis García Ortega, responsable de l'àrea de Recerca i Incidència de Greenpeace. "Espanya necessita més energies renovables per crear ocupació, reduir les emissions i trencar l'actual dependència de fonts d'energia que no tenim i que cada vegada costen més".

Segons l'opinió de Greenpeace, el fet constatat que hi ha més potència elèctrica instal · lada de la que es necessita hauria de portar a una decisió de tancament de les centrals més perilloses i contaminants, com són les de carbó i les nuclears, començant per Garoña. No obstant això, el Govern ha preferit afavorir els interessos de les grans companyies elèctriques, a les quals està disposat a regalar l'augment de vida de les nuclears mentre frena les renovables, que són les que més ocupació generen. La setmana passada, un informe de l'Agència Internacional de l'Energia Renovable (IRENA) mostrava que l'energia solar crea cinc vegades més ocupació que la nuclear o els combustibles fòssils per a produir la mateixa energia.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 835
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: