Redacció | Actualitzat el 27/01/2012 a les 11:26h

El trencalòs ja pon a Vallcalent

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en té un projecte de cria en captivitat al Centre de Fauna


Els passats dies 3 i 5 de gener, es van produir les primeres postes de les parelles de trencalòs al Centre de Fauna de Vallcalent, a tocar de la ciutat de Lleida. El trencalòs és una espècie amenaçada a Europa. Els Pirineus en concentren la major nombre d’efectius, un 80%, i Catalunya compta amb el 30% dels efectius pirinencs.
 
Mitjançant un conveni entre la Generalitat de Catalunya i la Foundation for the Conservation of the Bearded Vulture (FCBV), es va posar en marxa el projecte de cria en captivitat del trencalòs a fi de disposar d’un estoc captiu per a projectes de reintroducció o de reforçament poblacional, i també per poder disposar d’exemplars en captivitat que puguin servir com a pares adoptius dels ous o pollets recuperats de postes o cries abandonades de la població salvatge.
 
El projecte de cria en captivitat d’aquesta espècie és un dels objectius establerts en l’Estratègia per a la conservació del trencalòs a Espanya, aprovada per la Comissió Nacional de Protecció de la Natura l’any 2001, i també s’inclou dins dels objectius del Pla de recuperació del trencalòs a Catalunya aprovat l’any 1994.
 
Actualment, hi ha 13 exemplars al Centre de Fauna de Vallcalent: 3 parelles adultes, 2 exemplars adults “empremtats” (exemplars acostumats a la presència del cuidador i capaços d’incubar i criar ells sols sense cap parella), i la resta són exemplars immadurs. D’altra banda, també dins del mateix projecte, al Centre de Fauna de Torreferrussa hi ha actualment una parella adulta que aquest any ha iniciat ja l’activitat reproductora.
 
Si tot va bé, els pollets naixeran després d’uns 55 dies d’incubació, cap a finals del mes de febrer, i finalitzaran el procés de cria ja cap a finals del mes de juny en què es decidirà la destinació d’aquests exemplars. Durant els darrers dos anys, s’ha col·laborat amb la Junta d’Andalusia dins del projecte de reintroducció de l’espècie al Parc Natural de les Serres de Cazorla-Segura.

Navega per les etiquetes

auspostaousTrencalòs

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 777
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: