Redacció | Actualitzat el 27/01/2012 a les 09:59h

«Science» tria 3 projectes catalans entre els 10 més importants de 2011

La revista Science presenta els millors treballs de recerca de 2011.

La prestigiosa revista Science ha escollit els deu treballs de recerca més importants de l’any 2011 , entre les quals n’hi ha dos que han tingut una participació important de centres de Catalunya i un altre encapçalat per un centre del País Valencià. Aquesta és la primera vegada que personal científic català aconsegueix una posició tan rellevant en la selecció anual d’aquesta publicació.

Science ha destacat el treball titulat " HIV treatment as prevention " com el més important de l’any 2011. De la resta dels nou finalistes, on no s’estableix una classificació i es dóna la mateixa rellevància a totes les recerques seleccionades, podem destacar les tres amb participació catalana.

Hi trobem, doncs, l’estudi sobre l’ecosistema bacterià al tracte digestiu humà, en què han participat l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Vall d’Hebron ( VHIR ) i el Barcelona Supercomputing Center ( BSC ), i l’estudi sobre la vacuna RTS’S contra la malària, on el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona ( CRESIB ) ha participat en la fase dels assajos clínics. D’altra banda, també ha estat seleccionada la investigació liderada per l’Institut de Tecnologia Química ( ITQ ) de la Universitat Politècnica de València, gràcies a la qual s’ha aconseguit produir un nou tipus de molècula, anomenada zeolita, que pot esdevenir de gran utilitat per minimitzar els residus en els processos de refinament del petroli, entre d’altres aplicacions.

De tota manera, la recerca guanyadora, escollida pels editors de Science com l’avenç més significatiu del 2011, ha estat l’assaig clínic dirigit per la Universitat de Carolina del Nord (Estats Units) on es demostra que els fàrmacs antiretrovirals no es limiten a tractar la infecció pel VIH sinó que, a més, ajuden a prevenir la transmissió del virus. Segons aquest estudi, el risc de transmetre el VIH es redueix un 96 % si qui té el virus pren fàrmacs antiretrovirals, la qual cosa suposa un gran pas endavant per combatre el contagi d’aquesta malaltia.

Investigació sobre el microbioma humà del VHIR i el BSC

El consorci europeu MetaHIT, que compta amb la participació del VHIR, ha analitzat l’ecosistema de bacteris que viuen a l’intestí humà. El VHIR ha intervingut en el desenvolupament de la tecnologia per buscar bacteris i ha aportat pacients. D’altra banda, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha participat en l’anàlisi de les dades. El resultats de la recerca, de la qual es dedueix que els éssers humans es classifiquen en tres grans grups segons el seu tipus de flora intestinal, van ser publicats el 20 d’abril a la revista Nature.

Vacuna de la malària. Un assaig clínic amb resultats esperançadors

L’elecció de la vacuna RTS’S entre les fites mèdiques del 2011 es produeix després que el mes d’octubre passat es publiquessin els resultats de la fase III dels assajos clínics, la darrera abans d’una possible recomanació d’ús per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Els resultats d’aquest estudi, fet a més de 15.000 nens i nenes a onze centres de recerca de set països africans, demostren que tres dosis d’RTS’S redueixen un 56 % el risc que infants d’entre 5 i 17 mesos pateixin malària. Pedro Alonso, director del CRESIB de l’Hospital Clínic, ha participat en els assajos clínics d’aquesta vacuna des dels seus inicis. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 754
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: