David Colell Orrit | Actualitzat el 16/01/2012 a les 14:54h

La crema de Ponent

El 20 d’octubre passat, el PP presentava una moció per promoure una incineradora a Lleida. El 7 de gener, centenars de manifestants caminaven des del Poal fins a Mollerussa contra la planta de biomassa projectada per Nufri.
Una empresa de Juneda, amb la col·laboració d’una de basca, treballa en la instal·lació d’una altra incineradora de biomassa. I, en diverses empreses, s’hi compten grups de cogeneració, de crema de fuel o gasoil per generar electricitat. A més de les incipients plantes de biogàs, que cremen gas amb el mateix objectiu, de l’obsessió de certa pagesia per la crema dels rostolls i dels gasos emesos pel trànsit excessiu de l’A2, entre altres (central tèrmica a Mequinensa). Els responsables de tot plegat s’adonen que tota combustió contamina?

En concret, les centrals de biomassa creades per produir electricitat necessiten cremar restes agrícoles, forestals i animals, cultius energètics, residus de l’agroindústria, sòlids urbans i fangs de depuradores. La crema en massa i continuada d’aquests materials, representa un alt risc per a la salut per l’efecte acumulatiu de micropartícules, especialment, per a la gent gran o la canalla.

Segons els especialistes, la continua inhalació d’aquests contaminants provoca un augment de les malalties pulmonars, problemes dermatològics, neuronals, cardiovasculars i augmenta les probabilitats de desenvolupar càncers.

Per això, col·lectius cívics i ajuntaments manifesten el seu rebuig a aquest tipus d’iniciativa.

El problema és que la Generalitat, des de sempre, està més pendent dels interessos particulars que del bé comú: l’aspiració de Ponent a mantenir o millorar la qualitat de vida basada en una producció agrícola sostenible.

COMENTARIS

+4
-1
A tot que no
jep, 19/01/2012 a les 10:35
Si diem no a les energies renovables que hem fet servir per escalfar-os des de la prehistòria ,també hauriem de dir no als aires condicionats, a els electrodomèstics a l'enllumenat dels carrers, a .........
Per una nova cultura energètica hem de saber dir no a tot, o acceptar les conseqüències de "la societat del benestar".
Jo dic si a la gestió forestal sostenible. I això vol dir si a cremar llenya forestal.
+0
-3
Sí, però ben fet
Autor, 20/01/2012 a les 12:17
Us faig ressò de la declaració següent:

Ferran Gontán, 02/12/2011 a les 17:54
Soc membre de la Plataforma Antiincineradora del Congost on també ens volen instal·lar una planta d'incineració de biomassa a la Garriga.

Aquest tipus de plantes són llops amb pell de xai.
Amb el qualificatiu de biomassa i cola tot. En el fos són incineradores en tota regla on llenya forestal es lo que menys es cremarà. Són incineradores de residus en tota regla.

Si es tiren endavant tots els projectes que estan previstos a Catalunya (més de 30) i només cremessin biomassa forestal en 3 anys ens quedariem sense boscos a Catalunya.

I en l'hipotetic cas que cremessin només biomassa forestal tampoc les emissions que sortirien per la ximeneia serien inoqües o´es que ens oblidem de les microparticules (PM10, PM5, i PM2,5) que algunes són tan petites que el cos humà no té filtres per aturar-les i van directament a la sang. I tampoc poden argumentar que posaren el millors filtres del mon, perquè no existeix encara tecnòlogia que eviti les emissions de particules mes petites d'una micra (PM10)

I a veure si Greenpeace España comença a espavilar, que els seus companys alemanys, canadencs i estadounidencs ja fa força temps que estan posant en dubte aquest tipus d'energia, perquè no queda justificat que sigui renovable el CO2 i les seves emissions. Mireu informe


Global/canada/report/2011/10/ForestBiomess_Eng.pdf


El que hi ha darrera de tots aquest projectes que estan sortint com bolets al territori es la demostració de la mal gestió del residus a Catalunya des dels anys 80 i ara que tenim abocadors plens i obrir-ne de nous no està de moda cal treure's els residus de sobre.

Però la paradoxa més greu es què tots els ciutadans pagarem subvencions en aquestes empreses per fer energia neta que gràcies a les seves emissions ens aniran matant poc a poc.

Darrera només hi ha interessos econòmics per enriquir-se a qualsevol preu uns privats amb el vist-i-plau dels polítics de torn (els d'ara i els d'abans) i evidenment els calers dels ciutadans.

Si voleu més informació de la Plataforma Antiincineradora del Congost mireu

Ja hem engegat un Contenciós Administratiu per aturar la planta a banda d'altres accions judcials i administratives.

Salut i ecologia
+3
-0
Pobres...
Anònim, 21/01/2012 a les 22:48
Tenim un pais arruinat i fracasat, en tots el ambits, el cimintiri de residus nuclears, ja no es posara a Catalunya, amb una perdua de inversio de milions i milions de euros, i llocs de treball, ara les plantes de biomasa, tambe marxaran de catalunya mes perdues de llocs de treball, mes pobresa, tots ens tenim de morir, no quedarem per visti sants, es vol parar tambe la energia del molins de vent...
1.- Es que algu es vol fe ric amb tot aixo, i no corren bons temps per als lladres, doncs no ho bui...
2.- Si molta independencia, pero la gent no enten de independencia si no te res per posar-se a la boca..
3.- Hi ha altres ajuntament de Catalunya interesats en posar aquestes plantes doncs que ho digui, per alla s´hanira la inversio i la creacio de llocs de treball, vivim molt de que la independencia ens ho arreglara tot, es a dir no tindrem crisis, els lladres catalans marxaran, tindrem sous europeus com els mossos o els bomberos, el sou base sera com a frança a parti de 1000 mil euros, no tindrem de mantenir un ejercit, o si el catala..., de moment hi ha ja dues catalunyes la de BCN-Area metropolitana, i la resta fora d´aquesta area de BCN, per aqui amb la independencia ja tendriem la primera polemica, CATALANS SI, CATALANS NO, O MES BEN DIT... TU SI, YO NO, O YO NO, TU SI... ja ens coneixem masa la clase de putam que hi ha a catalunya, perque sino aquesta crisis no la haguesim tingut... massa falsos, desde el jutjat mercatil de Barcelona la agonia de empresaris que ho han perdut tot, i quan dic tot es (les cases muntanya, ciutat, i platja, mes un bon cotxe Ferrari... etc ,etc,) que el banc s´ho ha quedat tot pels deutes desmesurats de la seva vida, o un altre cas veien a Supermaresme com van tots amb els Yates, mestres als seus treballadors no els pague, i els fot a fora... agafen la via radical es suiciden, per la vergonya davant dels seus coetans de ser assenyalats com a perdedors, i renuncia d´un falç a la seva grandiosa vida, AIXO ES UNA REALITAT A LA FAMOSA BCN DEL PUTAM I RECLAM...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 668
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: