Redacció | Actualitzat el 13/01/2012 a les 13:01h

Perilla la fauna marina per una prospecció a la Mar Catalana

L'ANG i NINAM alerten que l'empresa Seabird Exploration ha demanat permís a la recerca d'hidrocarburs al Cap de Creus i a les Balears

Dofins i altres cetacis que naveguen per la Mar Catalana poden veure's afectasts per les prospeccons sísmiques que s'hi preveu fer.

Projecte NINAM i l’ ANG han alertat, en un comunicat fet públic avui, dels perills per la fauna marina d’una prospecció sísmica al Cap de Creus i les Balears. Les dues entitats han presentat un informe on exposen les raons per les quals el projecte de prospecció sísmica requereix d’estudi d’impacte ambiental. En aquest informe manifesten que certes poblacions de cetacis protegits podrien veure-s'hi afectades, i conclouen que aquest projecte pot ocasionar danys sobre els recursos pesquers presents a les zones incloses en les prospeccions.

L'empresa Seabird Exploration FZLCC ha sol·licitat al ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí els permisos per realitzar una campanya sísmica al mar Mediterrani per a la recerca d'hidrocarburs (gas i petroli). Sota el nom de “ Campaña sísmica en aéreas libres del Golfo del León, frente a las costas de Cataluña y Baleares ”, es presenta un projecte de prospecció de la geologia del fons marí en una extensa àrea entre Menorca i aigües nacionals franceses. L'objectiu és trobar indicis de bosses de gas natural per a una futura explotació.

La metodologia és crear explosions amb un canó d'aire comprimit des d'un vaixell i captar com reboten les ones al fons amb sondes per tal de fer un dibuix del fons. L'àrea d'estudi és enorme, i en general cobreix grans profunditats, de més de 1.000 metres, excepte vora el Cap de Creus, on s'acosta a 13km del litoral i puja fins només 150 metres de profunditat.

Les entitats recorden que en aquesta àrea hi ha poblacions de cetacis de gran importància protegits per diferents Directives, com la Directiva Hàbitats, la Directiva 92/42/CEE, la Llei del Patrimoni Natural i la Biodiversitat 42/2007 i la Llei 41/2010 de Protecció del Medi Marí. Així mateix, han detectat errors i informació poc actualitzada sobre les poblacions d’aquest àmbit.

Els mètodes sísmics de prospecció produeixen unes ones d’intensitats intolerables per a la fauna marina i poden ocasionar els següents efectes sobre els cetacis:

- Pèrdua de les habilitats de comunicació dins el grup, disminució de la capacitat d’ecolocalització amb la reducció de l’eficàcia de captures i desplaçament de l’hàbitat. També es donen traumes físics, pèrdues auditives i canvis de comportament.

En aquest sentit, el projecte tampoc no valora adequadament els efectes que el so i la vibració provoquen a altres espècies marines; són coneguts els danys acústics que es produeixen sobre els peixos, cefalòpodes, cetacis i el coral.

Per a les dues entitats no existeixen suficients coneixements per determinar els efectes que aquesta prospecció pot tenir sobre la fauna d’aquest àmbit, i estableixen com a premissa necessària i indiscutible la precaució davant de qualsevol actuació d’aquest

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 694
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: