Redacció | Actualitzat el 13/01/2012 a les 10:20h

Deu mil mares de Fukushima temen que llur llet sigui radioactiva

El Govern nipó farà de franc anàlisis voluntàries a 510 euros per cap

La preocupació de la mares que volen alletar els seus fills a la província de Fukushima obliga el Govern nipó a fer-ne analítiques. Foto: AFP.

El Govern de Fukushima ha anunciat avui, segons l'agència Kyodo News, que planeja analitzar la llet materna de 10.000 dones que resideixen a la província, seu de la malmesa central nuclear de Fukushima Dai-ichi, per escatir-ne els nivells de contaminació radioactiva.

L'anàlisi, que serà voluntària, tindrà un cost aproximat de 50.000 iens (uns 511 euros, 660 dòlars) per persona i serà pagat per l'administració de Fukushima a través d'un fons governamental destinat a controlar la salut de la població després de l'accident nuclear a la central el passat 11 de març de 2011.

La decisió de realitzar els tests arriba després que moltes mares de la província hagin expressat la seva preocupació davant la possibilitat que la llet materna pogués estar contaminada per les partícules de radiació emeses per la planta de Fukushima Dai-ichi al mar i a l'aire, segons Kyodo News.

Des que va esclatar la crisi nuclear al Japó una de les prioritats del Govern central és avaluar l'abast de la contaminació en els aliments després de detectar alts nivells de radiació en la carn, l'arròs o el te de les províncies confrontants a la central.

Poc després de l'inici de la crisi atòmica a Fukushima, la pitjor en 25 anys des de Txernòbil el 1986, s'estima que entre el 21 de març i el 30 d'abril la planta va poder abocar al mar uns 15.000 terabecquereles de cesi i iode radioactius, el que va produir altes concentracions de cesi radioactiu al plàncton del mar.

Segons les dades del Govern de Fukushima, uns 18.000 nadons neixen cada any a la província i són alletats per unes 10.000 mares, a les quals se'ls enviarà un qüestionari els propers dies per controlar el seu estat de salut.

Les anàlisis realitzades pel Ministeri nipó de Salut, Treball i Benestar al maig i juny a 21 dones de Fukushima van detectar restes de cesi radioactiu en la llet materna de set d'elles, afegeix Kyodo News.

COMENTARIS

+0
-0
Molt optimista, no?
Celma, 13/01/2012 a les 13:52
Hola, Ecodiari,

Jo no crec que avaluar la contaminació hagi estat una de les prioritats del govern. Més aviat diria que la prioritat ha estat mantenir la població "in situ" tot i la contaminació radioactiva. D'aquí la pujada del límit anual de contaminació fins a 200mSv/any...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 702
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: