Redacció/Agències | Actualitzat el 11/01/2012 a les 18:38h

L'alcalde d'Ascó es plany pel poc suport del Govern pel cementiri

Rafel Vidal (CiU) demana "responsabilitats" i argumenta que "la societat civil catalana" els ha donat suport

Rafael Vidal, alcalde d'Ascó.

L'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, ha trencat aquest dimecres el seu silenci després de l'elecció de Villar de Cañas (Castella-La Manxa) com a emplaçament del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus radioactius, el conegut popularment com a cementiri nuclear , amb un retret al Govern per no haver donat suport a la candidatura del seu municipi a acollir-lo.

Vidal considera "molt probable" que si hagués comptat amb el suport de l'executiu català, la decisió del govern espanyol podria haver estat favorable a Ascó. "Ha quedat palès que ens ha falta suport polític i s'haurien d'assumir responsabilitats. És una oportunitat perduda per al país i en un moment de crisi, quan hem de fer retallades, no estem per deixar passar oportunitats", ha declarat a l'ACN.

Vidal, que no ha volgut concretar ni personalitzar aquesta petició de "responsabilitats", ha contraposat el suport "fins l'últim moment" que la candidatura d'Ascó ha rebut de d'algunes cambres de comerç, patronals, sindicats i universitats, així com també d'"anteriors dirigents del Govern", a la posició de l'actual executiu convergent, que d'acord amb la votació del Parlament va definir el seu posicionament oficial com a oposat al projecte. De fet, CiU va anunciar l'obertura d'un expedient a l'alcalde per insistir en promoure la candidatura d'Ascó.

Un cop presa ja la decisió que situa el cementiri nuclear lluny de les Terres de l'Ebre i de Catalunya, Vidal considera "molt probable" que el suport polític del Govern al projecte podria haver fet variar la decisió final de l'executiu espanyol. Ha insistit que la derrota de la candidatura suposa no només "una oportunitat perduda per Ascó, per la Ribera d'Ebre" sinó també "per a Catalunya", especialment en el moment de crisi actual. I recorda que es tracta duna "instal·lació segura", tot al·ludint als casos de dos instal·lacions situades a la zona de Fukushima, al Japó, que no haurien patit els efectes del terratrèmol i el tsunami, a diferència de les centrals nuclears.

Les nuclears com a "arma política"

Visiblement contrariat per aquesta situació, l'alcalde d'Ascó ha criticat l'actitud de "tots els partits polítics" per haver fet de l'energia nuclear i la qüestió del cementiri "una arma política per fer mal, no per fer bé, quan a l'hora de la veritat, quan estan al govern, assumeixen i callen". "Potser fins ara l'estratègia política ha estat equivocada i caldria fer una reflexió", ha assegurat, sense voler aprofundir en el per què de la decisió sobre el cementiri nuclear. "És evident que la societat civil catalana i en l'àmbit estatal ens ha donat suport, però ens ha faltat el polític, per la seva pròpia voluntat. Hem demanat el seu suport. Hem demanat anar a explicar-nos al Parlament i no ens han rebut. Hi ha coses que caldria millorar", ha recriminat.

Convençut que la decisió de Madrid va ser "política, fet que després s'ha confirmat", s'ha mostrat molt crític no només en el fons, sinó també en la forma com el govern espanyol va aprovar i anunciar l'emplaçament de l'MTC a Villar de Cañas. "Era, políticament, la decisió més senzilla, la que menys comprometia al govern que entrava", ha assegurat, tot mostrant també la seva sorpresa pel fet que s'aprovés en el Consell de Ministres sense haver esperat al nomenament del secretari d'Estat d'Energia.

Insisteix l'alcalde en l'argument dels informes tècnics que avalaven la candidatura d'Ascó com "la millor": la "tècnicament més capacitada", amb "millors infraestructures" -com el ferrocarril- i que més bé s'adequava als requisits del concurs. "Va haver certa precipitació. No calia córrer tant. Teníem gràcies que se solucionés i ara ja ho està, gràcies a Déu. Però podien esperar uns dies més, que algú hagués agafat més informació, parlar escoltar una mica els interlocutors com l'AMAC (Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears) demanava. Però això no ha passat i les decisions estaven preses sense que les parts implicades podessin participar-hi", ha recriminat.

Poca confiança en el recurs

De fet, Vidal dubta seriosament que el possible recurs que aquesta associació pretén presentar contra l'elecció de Villar de Cañas pugui acabar prosperant de forma efectiva. "L'AMAC estudiarà si el presenta. No se si es materialitzarà o no. En qualsevol cas, si es resol igual ho fa de forma molt tardana. No hi confiem i fonamentem res en aquesta possibilitat. Seria un exercici d'irresponsabilitat quedar-nos aquí lamentant-nos, llepant-nos les ferides, i no continuar treballant com ho feien abans", ha assegurat.

Així doncs, més enllà del que decideixi l'Associació, el consistori ha descartat presentar batalla legal particular contra la decisió del Consell de Ministres del passat 30 de desembre. "Hem de passar pàgina, pensar en el futur i en els interessos del poble", ha subratllat. En aquesta línia, ha reblat, el seu equip de govern treballa en implementar el pla de diversificació econòmica endegat el passat mandat per "assegurar la pervivència del poble més enllà de les nuclears". Vidal sosté que cal aprofitar, en l'actual context de crisi, l'estabilitat que produeix la pròrroga de deu anys més la vida útil dels dos reactors nuclears de la població, per impulsar altres sectors econòmics al costat de l'agricultura i el turisme cultural.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 812
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: