Redacció | Actualitzat el 10/01/2012 a les 14:49h

Pol·lució industrial a Trebalúger

La nova depuradora de Ferreries, a Menorca, aboca productes tòxics en aquesta platja verge

La depuradora aboca al torrent que va a Trebalúger. Foto: GOB.

Alts nivells de mercuri, arsènic o zenc, apareixen en analítiques fetes a les aigües de Trebalúger. La nova depuradora de Ferreries ha d'afrontar seriosament el problema de la contaminació industrial sense més demores.

Trebalúger és una platja verge i paradisíaca. Els intents d'urbanització de finals dels noranta es van poder aturar gràcies a la mobilització ciutadana i l'ús de la via judicial. Però la qualitat de les seves aigües pot estar francament en perill degut a la contaminació que podria estar arribant des del torrent, que rep l'efluent de la depuradora de Ferreries.

Un estudi elaborat per la UIB i l'IMEDEA, a partir de cultiu de musclos en els ports de Maó, Ciutadella, Fornells i a la platja de Trebalúger, va donar com a resultat que aquest indret verge ofereix resultats molt alts en determinats contaminants. Els musclos filtren l'aigua i retenen nutrients. Si l'aigua està contaminada, les analítiques sobre els moluscs ho evidencien.

Així, Trebalúger supera als tres ports en contaminants com l'Arsènic, el Mercuri i el Zinc. I arriba a concentracions també molt altes de Cadmi, Coure i Seleni.

La depuradora de Ferreries està preparada només per depurar les aigües d'origen domèstic, però rep també les aigües del polígon industrial. Les indústries estan obligades a fer una depuració prèvia abans d'abocar al clavegueram, però no hi ha cap sistema de control establert, malgrat que el GOB ho va demanar formalment abans que el polígon es connectàs.

Si hi ha indústries que aboquen contaminants importants al clavegueram, la depuradora municipal no els elimina i van a parar al torrent de Trebalúger, on s'aboca l'aigua teòricament depurada. El torrent passa pel barranc i acaba a la platja. Tot aquest paratge està declarat ANEI i Xarxa Natura 2000.

Ara hi ha una nova oportunitat de frenar aquest greu problema, si s'atenen les al·legacions que el GOB va presentar al nou projecte de depuradora que ha construir la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear. Es va demanar, entre d'altres coses, que s'instal·lin arquetes de control entre l'abocament de cada indústria i el clavegueram general, a fi de poder fer inspeccions sense previ avís.

Fa 6 mesos que es van presentar aquestes darreres al·legacions i encara no s'ha rebut resposta de la Conselleria. Si el nou projecte no contempla solucions efectives, s'acudirà a la Fiscalia de Medi Ambient.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 795
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: