Xavier Borràs | Actualitzat el 30/12/2011 a les 16:37h

El cementiri nuclear se'n va a Conca

Els ecologistes catalans consideren un triomf que no es faci a Ascó. Greenpeace diu que seria més barat fer 4 magatzems individualitzats. Els nucleòcrates protesten la decisió de no fer-ho a Catalunya o a GuadalajaraFinalment, el cementiri nuclear (magatzem temporal centralitzat [MTC]) s'instal·larà a la població de Villar de Cañas, a Conca, on la notícia ha estat rebuda amb alegria per l'Ajuntament i la majoria d'aquesta població de 446 habitants, just el sentiment contrari que ha embargat l'alcalde d'Ascó i alguns dels seus ciutadans, que han rebut la nova com un cop de martell.

Efectivament, el Consell de Ministres espanyol d'aquest divendres ha acordat designar que Villar de Cañas (Conca) serà el municipi que allotjarà el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears d'alta activitat i combustible gastat de les centrals nuclears espanyoles, a més dels residus plutonígens que de fa anys s'emmagatzema a França provinents de la central nuclear de Vandellòs I i que durant anys es van fer servir per a les proves atòmiques del Govern francès als atols del Pacífic.

Reaccions per a tots els gustos

La majoria dels grans grups ecologistes catalans, encapçalats a casa nostra per Tanquem les NUclears, han valorat negativament que s'hagi optat per la construcció d'un cementiri nuclear, ja que el més convenient fóra el tancament immediat i progressiu de totes les centrals atòmiques. Tanmateix, han considerat molt positivament el fet que no s'hagi triat de fer l'MTC a Ascó ja que creuen que si no s'hagués mobilitzat la població i el propi Parlament de Catalunya, que s'hi va posicionar en contra, el magatzem s'hauria acabat instal·lant a casa nostra.

Segons ha anunciat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santa Maria, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, s'ha acordat que es durà a Villar de Cañas perquè es tracta d'una decisió que s'havia demorat 7 anys (des de la seva aprovació pel Congrés dels Diputats el 2004) amb un "important cost" i que l'Executiu "ha acordat en la seva segona reunió de Consell de Ministres".

Igualment, Greenpeace considera lamentable la decisió del Consell de Ministres i addueix que hauria estat infintiament menys costós decidir bastur quatre magatzems temporals individualitzats (MTI).

El lobby nuclear, per la seva banda, representat per l'Asociación de Municipios en Áreas Nucleares, que controlen Endesa i Iberdrola, en boca de l'alcalde Trillo (Guadalajara), ha insistit que per a l'organització dels municipis situats a l'entorn de les centrals nuclears "qualsevol candidat que no sigui Ascó o Yebra (Guadalajara) no és vàlid".

El Consell de Ministres addueix el cost dels residus de Vandellòs I

Sáez de Santa Maria ha subratllat que cada dia que no es construeix l'MTC des de gener de 2011 li costa al país 60.000 euros, que és el preu a pagar pels residus que hi ha França de la central de Vandellòs I.

El 16 de setembre de 2010 la comissió interministerial encarregada d'avaluar els emplaçaments va aprovar un informe en el qual situava a la candidatura de Zarra (País Valencià) amb la major puntuació (304 punts), seguida d'Ascó (Tarragona) (300), Yebra (Guadalajara) (290) i Villar de Cañas (Conca) (272).

No obstant això, el Consell de Ministres va analitzar l'informe però va acordar posposar la decisió després que transcendís que Zarra seria l'escollida.

La generació de residus

La generació indefinida de residus radioactius d'alta activitat és una de les amenaces més greus de la indústria nuclear. Des del moviment ecologista i social que s'ha oposat a les centrals nuclears sempre s'ha demanat que la redacció d'un pla consensuat de tancament de les centrals nuclears sigui la condició prèvia per abordar el problema d'aquests residus per la seva perillositat i l'amenaça que suposen tant en l'espai (dispersió de la radiació) com en el temps (la radioactivitat dura milers d'anys). Amb aquesta decisió el volum de residus radioactius d'alta activitat a gestionar podria superar els 19.000 metres cúbics en base a les xifres indicades en els organismes oficials.

COMENTARIS

+0
-0
mtc
priorat, 30/12/2011 a les 18:25
Finalment l'opció que ens encolomava una altra vegada una infraestructura energètica del tot refusable no s'ha materialitzat.

La feina feta per molta gent durant dos anys, amb moments més àlgids i d'altres de no tant, amb feines poc vistoses en alguns casos, i amb mobilitzacions, xerrades i tot allò que en cada moment s'ha cregut i s'ha pogut impulsar, ha contribuït, no ho dubtéssim pas, a aquest desenllaç que, com dèiem, ens deixa respirar una mica, encara que no ens satisfà perquè l'opció defensada des de l'inici per la gent del Priorat i la Plataforma, com a integrant de la CANC, ha estat la d'oposar-nos al MTC pel que representa, vagi on vagi.

El MTC implica seguir el model d'allargar la vida de les instal·lacions nuclears de l'estat i en això no hi podem estar d'acord. Des de sempre hem plantejat que ens cal un nou model energètic de cap a peus, un model que qüestioni tant la font i el recurs de generació de l'energia, com la seua implantació i la seua gestió. Un model que ara com ara cap poder no ha qüestionat, ans al contrari.

En aquest sentit la feina segueix sent necessària, encara que en aquesta ocasió no ens hagi tocat la grossa de la rifa. Per tant, parèntesi, però seguim!!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: