Siscu Casadevall | Actualitzat el 14/12/2011 a les 15:11h

Es debat el futur de l'Alta Garrotxa

Els ponents van coincidir que les normes especials de 1995 són del tot desfasades i en certs aspectes contraproduents per a la realitat actual del territori

L'espai polivalent de Cal Ferrer, a Montagut, es va quedar petit per encabir tots els qui volien debatre sobre el futur de l'Alta Garrotxa. Foto: S.C.

Cal Ferrer de Montagut va quedar petit per celebrar-hi el debat sobre quin i com hauria de ser el futur de l'Alta Garrotxa, organitzat per l'Assemblea de l'Esquerra Independentista de la Garrotxa (AEIG) i Maulets. Els veïns, propietaris, tècnics, usuaris i gent vinculada al territori, es van reunir a l'espai polivalent del municipi garrotxí.

El debat, moderat pel periodista Ramon Esteban, el van obrir Josep Vilar, cap dels agents rurals de la Garrotxa, Josep Vila, membre de la Institució Catalana d’Història Natural i professor de Geografia Física de la Universitat de Girona (UdG), i Inès Carrillo, directora del Consorci de l'Alta Garrotxa, l'ens encarregat de gestionar l'espai en base a les Normes Especials aprovades de manera provisional el 1995.

Breument, els ponents van exposar quina és la situació actual de l'Alta Garrotxa, tant pel que fa a l'estat de conservació dels seus valors, com al desenvolupament de les activitats econòmiques o l'agressió/pressió que pateixen determinats espais, en alguns casos, derivats d'interessos polítics.

Malgrat l'absència de Kilian Sanpol, productor agroecològic de l'Alta Garrotxa com a ponent, l'assistència d'altres productors, masovers, i veïns i la bona participació de tots ells al llarg del debat van posar de relleu el fet que l'Alta Garrotxa ha de ser un espai per viure-hi i no només per veure'l. Hom va coincidir que a dia d'avui les normes especials del 1995 resten completament desfasades i són en certs aspectes contraproduents per a la realitat actual del territori, a més de no ajustar-se a normatives tant del Principat com europees. Per tant, cal de manera urgent l'aprovació del Pla Especial com l'eina que permetrà un desenvolupament sostenible a l'Alta Garrotxa alhora que la preservació de la biodiversitat i riquesa paisatgística.

D'altra banda però, tothom va dir que mentre això no passi encara és totalment necessària la figura del Consorci de l'Alta Garrotxa com a ens gestor i mur de contenció a les possibles agressions i pressions sobre el territori, tot i que també es va apuntar que l'ens hauria d'incidir més en temes de desenvolupament socioeconòmic, com el suport als productors de la zona.

Davant el gran volum d'informació que va sorgir al llarg de les quasi tres hores de debat, dades, propostes i projectes de futur, des de l'Assemblea de l'Esquerra Independentista se'n pretén fer un anàlisi acurada que permeti fer una radiografia objectiva i engegar els mecanismes que es trobin oportuns per convertir l'actual atzucac en un punt de partida.

COMENTARIS

+1
-0
Cobrar euros per visitar la Garrotxa.
Talaixero., 15/12/2011 a les 11:37
Una solució per el des-madre que hi ha a l'Alta Garrotxa per la seva masificacio de gent, animals domestics, animals-incivics de dos cames, seria lo millor fer pagar, un preu simbolc, per accedir als llocs mes emblemàtics com Sadernes i Talaixa..

Com els parkings de Sadernes, l'accés del visitant, l'acampada,....cobrar un preu " X " .

.. i que l'import recaudad serveixi per la brigada de neteja, cuidar els camins, la vigilància de la zona, les senyals, el refugi d'en Rodri, ect..

Talaixero.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 684
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: