ACN | Actualitzat el 01/12/2011 a les 11:06h

Ipcena al·lega contra la planta de biomassa de Palau d'Anglesola

Els responsables de l'empresa Nufri diuen que la producció d'energia a través de biomassa no és contaminant i que la fórmula rep el suport d'entitats ecologistes com Greenpeace

La planta de biomassa de Nufri a Mollerussa. Foto: Oriol Bosch/ACN

Les al·legacions que Ipcena ha presentat a la planta de biomassa que Nufri vol construir al Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell) destaquen que la comarca registra uns elevats nivells d'ozó troposfèric, que segons els conservacionistes afecta directament la salut de les persones i l'agricultura. Segons Ipcena, la planta contribuirà a la creació d'ozó troposfèric i no es podran complir els llindars marcats per la Direcció General de Qualitat Ambiental. El secretari general de l'organització, Joan Vázquez, ha assegurat que Nufri els ha demanat col·laboració per millorar el projecte però ha dit que s'hi han negat perquè consideren que ho fan amb intenció de buscar ''una posició favorable''.

El responsables de l'empresa hortofructícola Nufri han atribuït a la ''falta d'informació'' l'oposició sorgida en forma de plataforma contrària a la planta de biomassa que volen construir al Palau d'Anglesola. El director industrial de Nufri, Xavier Argilés, ha destacat que la producció d'energia a través de biomassa no és contaminant i que la formula rep el suport d'entitats ecologistes com Greenpeace. En aquest sentit, Argilés ha apel·lat a la generació de llocs de treball - 31 directes i 150 d'indirectes - així com que la demanda de diferents espècies d'arbre per cremar biomassa farà que els pagesos de la zona tinguin alternatives de cultiu als tradicionals.

Ipcena ha presentat al·legacions a la planta de biomassa que vol fer Nufri que estipulen cinc temàtiques diferents. Una d'elles fa referència als nivells d'ozó troposfèric que hi ha al Pla d'Urgell. Segons Ipcena, l'any 2009, la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, en col·laboració amb el Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona va elaborar un plànol on es podia veure que a la zona on està prevista la instal·lació de la planta de biomassa hi ha elevades concentracions d'ozó troposfèric.

En aquest sentit, fan referència a l'estudi 'Implicaciones medioambientales de combustible de orígen biomásico utilizados con fines energéticos' de Manuel Martín, del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT), on diu que la procedència de la biomassa pot afectar al tipus d'emissions, però bàsicament es pot reduir aquesta diversitat en ozó, diòxid de carboni i compostos orgànics volàtils (cendres). Per tot plegat, Ipcena creu que la planta generaria ozó troposfèric, i en tractar-se d'una zona on ja se supera el llindar permès no és compatible la seva instal·lació.

Ipcena també ha presentat al·legacions que fan referència als criteris urbanístics, en concret per la proximitat a les parcel·les limítrofes on hi viu gent o s'hi porten a terme activitats agrícoles; per criteris meteorològics, i el radi d'abast que podrien tenir les emissions en funció de la climatologia de la zona; per criteris de vies de comunicació i el trànsit de camions carregats de biomassa que hauria de suportar la zona; i també per criteris d'afeccions a serveis públics per la poca distància que tindria la planta al dipòsit d'aigua de Poal.

La presentació d'al·legacions d'Ipcena ha comptat amb la presència de membres de la plataforma 'Salvem el Territori' de Poal, el municipi veí a Palau d'Anglesola on s'ha generat oposició al projecte perquè consideren que les emissions de la planta els perjudicaran més. Els membres de la plataforma han recordat la campanya que estan portant a terme de difusió de la seva oposició i han remarcat la voluntat de reunir-se amb tots els ajuntaments de la comarca per buscar suports.

Així mateix, també han tornat a remarcar que el seu objectiu és que la planta de biomassa no es faci al Pla d'Urgell. Una opinió que dista de la del col·lectiu ecologista Ipcena, que ha volgut assenyalar que el seu posicionament se centra en evitar la implantació de plantes de biomassa de la manera com està plantejada la de Nufri.

Finalment, el secretari general d'Ipcena, Joan Vázquez, ha assegurat que des de Nufri els han demanat de col·laborar per millorar ambientalment el projecte de la planta, però que s'hi ha negat perquè consideren que d'aquesta manera els volien ''manipular'' per aconseguir una posició més favorable al projecte.

COMENTARIS

+1
-12
Llicència per destruir els boscos
petrus, 02/12/2011 a les 14:36
Aquest comentari ha estat amagat pels lectors. Fes clic per veure el comentari.
+1
-7
Renovable, no està clar. Però neta segur que NO
Ferran Gontán, 02/12/2011 a les 17:54
Soc membre de la Plataforma Antiincineradora del Congost on també ens volen instal·lar una planta d'incineració de biomassa a la Garriga.

Aquest tipus de plantes són llops amb pell de xai.
Amb el qualificatiu de biomassa i cola tot. En el fos són incineradores en tota regla on llenya forestal es lo que menys es cremarà. Són incineradores de residus en tota regla.

Si es tiren endavant tots els projectes que estan previstos a Catalunya (més de 30) i només cremessin biomassa forestal en 3 anys ens quedariem sense boscos a Catalunya.

I en l'hipotetic cas que cremessin només biomassa forestal tampoc les emissions que sortirien per la ximeneia serien inoqües o´es que ens oblidem de les microparticules (PM10, PM5, i PM2,5) que algunes són tan petites que el cos humà no té filtres per aturar-les i van directament a la sang. I tampoc poden argumentar que posaren el millors filtres del mon, perquè no existeix encara tecnòlogia que eviti les emissions de particules mes petites d'una micra (PM10)

I a veure si Greenpeace España comença a espavilar, que els seus companys alemanys, canadencs i estadounidencs ja fa força temps que estan posant en dubte aquest tipus d'energia, perquè no queda justificat que sigui renovable el CO2 i les seves emissions. Mireu informe

Global/canada/report/2011/10/ForestBiomess_Eng.pdf

El que hi ha darrera de tots aquest projectes que estan sortint com bolets al territori es la demostració de la mal gestió del residus a Catalunya des dels anys 80 i ara que tenim abocadors plens i obrir-ne de nous no està de moda cal treure's els residus de sobre.

Però la paradoxa més greu es què tots els ciutadans pagarem subvencions en aquestes empreses per fer energia neta que gràcies a les seves emissions ens aniran matant poc a poc.

Darrera només hi ha interessos econòmics per enriquir-se a qualsevol preu uns privats amb el vist-i-plau dels polítics de torn (els d'ara i els d'abans) i evidenment els calers dels ciutadans.

Si voleu més informació de la Plataforma Antiincineradora del Congost mireuJa hem engegat un Contenciós Administratiu per aturar la planta a banda d'altres accions judcials i administratives.

Salut i ecologia
+0
-6
Greenpeace no accepta la crema de biomasa
Oriol, 04/12/2011 a les 21:30
Avui he pogut parlar amb Anna Rosa Martinez, la delegada de l'organització Greenpeace a Catalunya, m'ha dit de forma clara que la seva organització no recolza la crema de biomasa com alternativa a la producció energética o el CO2, esta clar que els senyors que fan aquesta afirmació simplement menteixen.

Oriol

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 803
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: