Xavier Borràs | Actualitzat el 30/11/2011 a les 11:26h

Aturen la nuclear de Cofrents per una fuita de vapor radioactiu

Segons Ecologistes en Acció s'ha produït un augment de temperatura i de radioactivitat que ha sortit fora de la contenció i podria afectar el medi ambient i els treballadorsLa central nuclear de Cofrents (País Valencià) ha comunicat al Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), seguint el procediment reglamentari, que aquest dimarts a la nit va realitzar una baixada de potència no programada superior al 20% després de detectar un augment de la temperatura a l'edifici de la turbina provocat per una fuita de vapor dins d'aquest edifici. En aquests moments la central està aturada a l'espera de resoldre l'incident i esbrinar-ne causes i efectes.

La central nuclear de Cofrents disposa d'un reactor d'aigua en ebullició, model BWR, que només compta amb dos circuits d'aigua: el primari i el de refrigeració, igual que la central de Garoña (Burgos). El circuit primari, tancat, està en contacte amb el combustible, amb què els nivells de radioactivitat de l'aigua són elevadíssims. Igual que a Garoña i a diferència dels reactors d'aigua pressuritzada (PWR), els altres sis reactors en territori espanyol, en el cas de Cofrents és el vapor d'aigua del primari el que mou la turbina, i i per això la fuita de vapor assenyalada en la nota del CSN implica emissió de material radioactiu a l'exterior del circuit, concretament cap a l'interior de l'edifici de turbines. La central s'ha vist obligada a parar per aturar la fuita.

El vapor protagonista de la fuita prové dels separadors de vapor, en què s'extreuen impureses perquè a l'edifici de turbines hi arribi només H20 en estat pur. Però això no evita que en aquesta aigua hi hagi nuclis inestables -radioactius- com l'hidrogen-3 (triti) que s'ha escampat per l'edifici auxiliar, amb la possible afecció al medi i als treballadors.

Es tracta del desè succés notificable que pateix la central des de començament d'any, a més de la prealerta d'emergència del mes de març. Aquest tipus de centrals, similars a les de Fukushima-Daiichi, van ser en el seu moment més barates de construir, ja que tenen un funcionament més simple i més compacte. Però per la mateixa raó són més inestables, i obliguen a una exposició a la radioactivitat major als treballadors, en tasques de recàrrega i manteniment. A més, com s'ha demostrat en el desastre del Japó, l'edifici de contenció no serveix per contenir el material radioactiu a l'interior en cas d'accident greu.

Per a Ecologistes en Acció, aquest succés demostra, una vegada més, que els problemes de les centrals nuclears són impossibles d'aturar en la seva totalitat. Tenint en compte que produeixen uns residus perillosíssims que estaran en actiu durant milers d'anys, per als que no hi ha solució, i que no són necessàries, entre altres coses perquè per la seva naturalesa inflexible, suposen un fre per al desenvolupament de les renovables, el més raonable seria procedir al seu tancament de forma esglaonada.

Segons Iberdrola, propietària de la central, a les 23.15 hores del dimarts 29 de novembre de 2011, es va dur a terme una reducció gradual de potència, amb posterior desacoblament del generador de la xarxa elèctrica, a causa de la presència de vapor a l'edifici de turbina, ocasionat per anomalies en una canonada de drenatge d'una polzada.

COMENTARIS

+3
-0
Lo nuclear es tant segur...
Anònim, 01/12/2011 a les 09:11
Es tant segur que un cop sia tot contaminat, sols los ases romandran al país...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 947
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: