Nació Digital | Actualitzat el 08/11/2011 a les 16:17h

Via lliure al cementiri nuclear individualitzat d'Ascó

Es preveu posar-lo en funcionament durant el segon semestre de 2012

Amb el Magatzem Temporal Individualitzat, Ascó ampliarà la seva capacitat d'emmagatzematge. Foto: Arxiu ND.

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) ha començat fa pocs dies la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) a Ascó (Ribera d'Ebre). Amb el popularment conegut com a cementiri nuclear, la central ampliarà la seva capacitat d'emmagatzematge, ja que les piscines on s'acumulen els residus només podrien acaparar les restes de combustible dels propers dos o tres exercicis. Com ha explicat el director general de l'ANAV, José Maria Grávalos, el magatzem individualitzat "permetrà tenir capacitat per operar amb seguretat, que és del que es tracta". Les obres acabaran d'aquí a pocs mesos i s'espera que en menys d'un any s'hagi atorgat el permís de funcionament perquè l'MTI estigui operatiu al segon semestre de l'any que ve.

Grávalos va explicar ahir al vespre que han començat els treballs de construcció fa pocs dies de l'MTI amb què els dos grups de la nuclear d'Ascó augmentaran la seva capacitat d'emmagatzematge de residus. El director de la central d'Ascó, Cèsar Candàs, va explicar, en la trobada anual de l'ANAV amb els mitjans de comunicació, que l'MTI resoldrà el problema de capacitat d'emmagatzematge que començaven a tenir els dos grups nuclears d'Ascó. Les piscines on s'acumulen les restes de combustible des de que la nuclear d'Ascó està en funcionament comencen a estar saturades.

En concret, Candàs va detallar que sense el magatzem individualitzat la piscina del grup Ascó I es quedaria sense espai en els propers dos exercicis, un màxim de dos anys, i el grup Ascó II ho faria en un exercici més, un màxim de tres anys. Amb l'MTI , hi haurà espai per als residus nuclears durant quinze anys per a cada grup.

"Obres senzilles"

Grávalos apunta que les obres estaran llestes en pocs mesos. Els treballs de construcció han rebut els permisos per dur-se a terme del Consell de Seguretat Nuclear, els ministeris espanyols d'Indústria i Comerç, i de Medi Ambient, així com l'Ajuntament d'Ascó. Segons el director general de l'ANAV, "són unes obres relativament senzilles". "És més complicat el tràmit administratiu que l'obra es si", ha assegurat.

La Secretaria d'Estat pel Canvi Climàtic del ministeri espanyol de Medi Ambient, Medi Rural i Marí va emetre al setembre un informe d'avaluació ambiental favorable per a la construcció del cementiri nuclear dins del recinte de la central d'Ascó. La resolució, aprovada l'1 de setembre, considerava que la instal·lació i el seu procés de construcció no suposaran "impactes significatius" sobre el medi ambient i l'entorn. L'estudi no entra a calibrar els riscos de la possible contaminació radiològica, després de l'informe favorable en aquest sentit emès pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Tot i això és tracta d'uns treballs "delicats", ja que l'MTI està format per dues plataformes antisísmiques, de 270 metres cúbics, amb capacitat cada una per a 16 contenidors, un total de 32, on s'emmagatzemen els residus en sec i es refrigera el material amb gas heli. A cada contenidor es poden acumular 32 elements combustibles. L'MTI ocuparà una superfície de dues hectàrees i s'està construint a la zona nord del complex nuclear, molt a prop de la piscina de salvaguarda.

Nous llocs de treball

El director general de l'ANAV també ha volgut destacar l'augment del nombre de treballadors que s'ha registrat a Ascó i Vandellòs II en els últims anys. Aquest any 2011 i fins a la data, s'han incorporat una seixantena de nous treballadors. "Hem fet una aposta per reforçar les plantilles de manera continuada des de l'any 2008 i ens satisfà dir que estem complint", ha dit Grávalos.

El director general també ha remarcat que molts d'aquests nous treballadors són gent del territori així com també moltes persones joves. "En la mesura de les nostres possibilitats, contribuïm al desenvolupament del territori perquè la gent es quedi aquí o perquè altra gent vingui aquí a desenvolupar la seva professió", ha dit.

"No" al gran cementiri centralitzat

Tot i la construcció del MTI, el projecte de Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que l'any passat el govern espanyol també pretenia instal·lar a Ascó resta totalment "congelat". La comissió directiva de l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) va decidir "congelar" les relacions amb el govern espanyol fins després de les eleccions del 20 de novembre davant la inexistència d'un pronunciament de l'executiu sobre la ubicació del MTC.

L'MTC, de fet, compta amb el rebuig frontal del Parlament i del Govern. El president català, Artur Mas, va confirmar al febrer a Greenpeace el rebuig del seu executiu a la instal·lació del cementiri nuclear centralitzat a Ascó. En el seu escrit, va ratificar que encara seguia vigent la negativa plasmada en la Resolució 632/VIII del Parlament de Cataluya de l'11 de març de 2010.

COMENTARIS

+0
-1
PER LOS INCONSCIENTS
Anònim, 10/11/2011 a les 12:32

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 812
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: