Nació Digital | Actualitzat el 22/10/2011 a les 10:30h

El musclo zebrat envaeix La Baells

S'intensificaran les tasques de control i vigilància per evitar la proliferació de l'espècie invasora

L'embassament de la Baells.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha detectat la presència de musclo zebrat a l'embassament de La Baells (Berguedà). És la primera vegada que detecten aquesta espècie invasora a les conques internes catalanes, tot i que des del 2001 el musclo zebrat està present en alguns embassaments de la conca catalana de l'Ebre, com Flix i Riba-roja. Malgrat no haver detectat la presència d'aquest mol·lusc a la resta d'embassaments de les conques internes, l'ACA intensificarà les tasques de controls i vigilància en aquestes infraestructures i en els seus accessos per evitar-ne la proliferació. Segons ha informat l'ACA, la presència del musclo zebrat no suposarà cap alteració de l'aigua subministrada.

La presència del musclo zebrat no suposarà cap alteració de la qualitat de l'aigua subministrada, segons ha informat l'ACA. No obstant, des del punt de vista socioeconòmic, la seva presència pot afectar principalment infraestructures submergides de captació, canalització i emmagatzematge d'aigua, així com mecanismes, reixes i filtres, que poden quedar obstruïts per la seva acumulació.

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua els principals afectats per la presència del mol·lusc poden ser els sectors energètic (producció hidroelèctrica), turístic i d'abastament d'aigua potable i de reg. També pot tenir efecte sobre els ecosistemes per l'ocupació física i l'alteració de l'hàbitat per la seva elevada capacitat filtradora.

L'eradicació total del musclo zebrat en aquells indrets ja colonitzats és pràcticament impossible, segons ha informat l'ACA, per la qual cosa s'han de desenvolupar mesures de control i contenció de la dispersió, mitigació dels seus efectes i mesures preventives en sistemes propers o aigües avall.

En aquest sentit, l'Agència Catalana de l'Aigua està analitzant l'aplicació de mesures restrictives de les activitats que es puguin dur a terme a l'embassament de la Baells, amb l'objectiu d'evitar la propagació del musclo zebrat a altres masses d'aigua de les conques internes.

Navega per les etiquetes

Musclo zebratLa BaellsACA

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 795
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: